Sobota,
5. 7. 2008,
10.10

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 5. 7. 2008, 10.10

8 let, 5 mesecev

Penko za Večer: Če ne bo ovadbe, bo zloraba še hujša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanji višji državni tožilec Boštjan Penko je v pogovoru za časnik Večer dejal, da bo vložil kazenske ovadbe zaradi več kaznivih dejanj in odškodninske tožbe.

Zahteval bo presojo ustavnosti tistih določb zakona o kazenskem postopku, ki so policiji omogočile takšne posege v njegovo zasebnost, kot je odvzem vzorca DNK.

"V schengenski bazi podatkov sem kot najhujši kriminalec" Pravi, da je zdaj zaradi nekaj delovnih sestankov v schengenski bazi podatkov kot najhujši kriminalec, ki da je v Sloveniji kot državni tožilec zlorabljal uradni položaj. Ali je lahko še kaj bolj ponižujočega, se sprašuje in dodaja, da z nikomer še niso tako ravnali.

Čeprav je domneval, da nadzirajo Zidarja, se je sestal z njim Glede na način delovanja policije in tožilstva je domneval, da Ivana Zidarja nadzorujejo. Te domneve so se, kot pravi, potem potrdile. Kljub temu se je nekajkrat sestal z njim med dopustom, ko se je že odločil, da se v službo na tožilstvo ne bo več vrnil.

"Pogovarjali smo se o sodelovanju, ko dobim odvetniško licenco"

Po spomladanski izključitvi iz posebne tožilske skupine je bil Penko, kot pravi, odrinjen od kakršnega koli odločanja in na koncu "skrajno brutalno ponižan, ker sem se v svojem prostem času na javnem kraju, ne da bi bil karkoli skrival, sestal ne samo z Ivanom Zidarjem, ampak tudi z mnogimi drugimi. Pogovarjali smo se o sodelovanju, ko dobim odvetniško licenco".

"Čez nekaj dni ima zaslišanje in je želel tudi moj nasvet" Pravi, da ga je Zidarjev odvetnik poklical v začetku junija. Čeprav je bil na dopustu, je Penko stik najprej zavrnil, ker je formalno še bil državni tožilec. Potem je Zidar ponovno prosil za srečanje in zdaj Penko, kot pravi, ve, zakaj se mu je mudilo. "Čez nekaj dni ima zaslišanje pred preiskovalnim sodnikom in je želel tudi moj nasvet," je povedal.

"Pri Čisti lopati nisem sodeloval. Še manj pri zadevi Fiesa" Zagotavlja, da iz tožilstva ni odnesel nobene dokumentacije. Od začetka marca fizično ni bil več v prostorih skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Pravi, da ni imel nikakršnega dostopa do zadev, ki bremenijo Zidarja. "Pri Čisti lopati nisem sodeloval. Še manj pri zadevi Fiesa," pravi in dodaja, da bo Zidar imel za Fieso njegovo pravno pomoč.

"V ozadju je moralo biti še kaj, česar ne vem"

V nadaljevanju je Penko govoril o pravosodju, tranzicijski privatizaciji, aferi Orion, pri kateri naj bi šel v napačno smer, kar mu je očitala generalna državna tožilka Barbara Brezigar. V zvezi z izključitvijo iz posebne tožilske skupine pravi: "V ozadju je moralo biti še kaj, česar ne vem. Ves čas sem delal strokovno in pošteno, potem pa je generalna državna tožilka predlagala, da se me odstrani iz posebne tožilske skupine zaradi odločitve v primeru Orion, ki ni mogla biti drugačna."

"Sodniki so sramotno nizko so plačani. Ugled sodstva je na najnižji točki" O pravosodju in sodnikih meni, da je pri nas pol preveč sodnikov. "Rigidni predpisi jih delajo bolj za uradnike in administratorje kot sodnike. Sramotno nizko so plačani. Ugled sodstva je na najnižji točki," je prepričan. Meni, da pred sodnika ne pridejo le primeri, ki so potrebni sojenja. Kazenski zakonik se je spremenil po nepotrebnem, reforma v zvezi s prekrški je bila nedomišljena, opuščali so se gospodarski prestopki, poudarja Penko. Po njegovem mnenju imata izvršilna in tudi zakonodajna oblast očitno interes, da sodstvo ne deluje drugače.