Sobota,
1. 3. 2008,
7.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2008, 7.32

8 let

Peče postal predsednik stranke Lipa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ustanovni člani stranke Lipa so po sprejetju strankinega programa in statuta Saša Pečeta soglasno izvolili za predsednika nove stranke.

Peče je bil tudi edini evidentirani kandidat za to funkcijo. V nastopnem govoru je poudaril, da Lipa ne sme postati stranka enega človeka. Člani so izvolili tudi strankin tričlanski nadzorni odbor.

V svojem prvem govoru kot predsednik je Peče izrazil prepričanje, da bo energija, prisotna pri ustanavljanju stranke, oplemenitena v prihodnjem obdobju. "Nimamo se česa bati, če bo ta energija ostala," je dodal.

"Kaj lahko damo naprej?"

Za razliko od ostalih strank bo Lipa gradila na širini in vsebini, je novinarjem napovedal po izvolitvi. "Naše osnovno vprašanje ni, kaj lahko mi dobimo, ampak kaj damo naprej," je še dejal Peče.

Še naprej kritično do vlade Peče je namreč ugotavljal, da je sedanja politika ustvarila distanco med posameznikom in institucijo politične stranke. Je pa novi predsednik Lipe prepričan, da bo stranka "uspela razbliniti to nepravilnost, ki se je v slovenskem političnem prostoru odvijala zadnjih 15 let". Do sedanje vlade bodo kot doslej v poslanski skupini konstruktivno kritični.

So Slovenci dovolj zreli za Lipo v parlamentu?

Na vprašanje, ali bo Lipi uspelo priti v parlament, je Peče odgovoril, da je resnično vprašanje, ali so Slovenija in njeni državljani dovolj zreli, da od politikov zahtevajo več. Če je ta trenutek nastopil, "potem ni bojazni, da Lipa ne bi postala izjemno močna politična parlamentarna stranka". Z vzpostavitvijo mreže lokalnih odborov na terenu pa Peče ne vidi večjih težav glede na dejstvo, da jim je v mesecu dni uspelo dobiti več kot zadostno število ustanovnih izjav, da so lahko ustanovili stranko.

Nadzorni odbor bodo sestavljali Lidija Pesek, Bojana Beovec in Uroš Orož. Delovno predsedstvo na čelu z Barbaro Žgajner Tavš je pred tem izpeljalo formalne postopke za delovanje stranke. Tako so prisotni ustanovni člani z glasovalno pravico soglasno potrdili predlagana strankin program in statut.

Za Pečeta je sicer glasovalo vseh 144 prisotnih ustanovnih članov z volilno pravico.

Stranka, "ki verjame v človeka" V programu Lipe so zapisali, da gre za stranko, "ki verjame v človeka". V stranki se bodo zavzemali za ohranitev in vzpostavitev načel pravne in socialne države, socialno pravičnost in solidarnost, so še zapisali.

Program predvideva tudi zavzemanje za "ohranitev zgodovinske resnice, na kateri temelji današnja samostojna Slovenija".

V Sloveniji do danes ni bilo stranke, ki bi v središče svoje skrbi postavila človeka, je ob začetku ustanovne konvencije nove politične stranke Lipa dejal Sašo Peče.

Peče: Vse preveč je napuha Peče je tudi ugotavljal, da so v politiki interesi v ospredju pred načeli ter da se politične stranke približajo ljudem le v zadnjem mesecu pred volitvami. Vse preveč je napuha, "ko so vse moči naperjene zgolj v izčrpavanje Slovenije," je ocenil Peče.

Poslanec in predsednik društva Slovenska lipa je dejal, da politične stranke že 15 let ljudem ponujajo eno in isto in jih pozivajo k potrpljenju. Ljudje pa si zaslužijo več, je menil Peče in dodal, da verjame, "da je prišel čas, ko bodo ljudje tudi zahtevali več".

"Lipa bo močna"

Po njegovih besedah bo Lipa močna, predvsem pa načelna stranka. Zahvalil se je vsem, ki so svoj trud v preteklem mesecu vložili v nastajanje stranke. "Bistveno je, da smo si odgovorili na vprašanja: kdo smo, kaj hočemo, kaj zahtevamo in pa tisto, kar stranke ponavadi zamolčijo: kaj dajemo in kaj ponujamo" je zaključil svoj nastop.

Ob začetku konvencije ob 11. uri je operna pevka Alenka Gotar zapela Zdravljico.

"Lipa za razliko od ostalih strank ne bo d.o.o.."

Nova politična stranka Lipa je nastala kot posledica januarskega razkola v SNS, ko so iz stranke in poslanske skupine odšli Sašo Peče, Barbara Žgajner Tavš in Boštjan Zagorac. Lipa naj bi poudarjala domovinski in socialni vidik, po Pečetovo pa Lipa za razliko od ostalih strank ne bo d.o.o..

Kot je v ponedeljek dejal poslanec Sašo Peče, bo stranka Lipa gradila na širini, njen skupni imenovalec pa bo Slovenija.

Peče je zavrnil tudi možnost povezovanja s sedanjo vlado. Prav do aktualne oblasti preveč popustljiva drža predsednika SNS Zmaga Jelinčiča naj bi poleg neusklajenosti znotraj poslanske skupine bila glavni razlog za odhod treh poslancev in posledično za ustanovitev stranke.

Kot je dejal Peče, je sedanja oblast pokazala, "da je njihovo vodilo izključno klientelizem in korupcija", v bodoči stranki pa menijo, da je ta pojav treba izgnati iz slovenskega političnega prostora.

Sestanek o izstopu v pisarni Bojana Šrota

Zmago Jelinčič pa je odhod poslancev že januarja razumel kot poskus oslabitve SNS s strani SLS. Kot je znano, je sestanek, na katerem so se poslanci Lipe odločili za izstop iz SNS (sprva je bil med prestopniki tudi Bogdan Barovič, ki si je kasneje premislil), potekal v celjski pisarni tamkajšnjega župana in predsednika SLS Bojana Šrota.

Peče, Žgajner Tavševa in Zagorac so 14. januarja formalno ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev, isti dan pa so v Mariboru skupaj s somišljeniki ustanovili tudi društvo Slovenska lipa. Tedaj so tudi napovedali, da naj bi društvo preraslo v stranko najpozneje v dveh mesecih.