Ponedeljek,
16. 6. 2008,
8.30

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 6. 2008, 8.30

8 let, 5 mesecev

Parlamentarne volitve bodo 21. septembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik republike Danilo Türk je za datum letošnjih volitev v državni zbor določil nedeljo, 21. septembra. Volitve bodo razpisane 30.junija, ko bodo začeli teči tudi roki za volilna opravila.

Kot je po podpisu odloka poudaril predsednik republike, so volitve pomemben, morebiti najpomembnejši instrument demokracije. Njihovo bistvo je izbor najprimernejših, s tem izborom pa je v zgodovini demokratične Slovenije povezan ves naš napredek. "In tako bo tudi v prihodnosti," poudarja Türk. Predvolilno obdobje "ogledalo politične kulture naše družbe" Predsednik republike je še opozoril, da je obdobje pred volitvami tudi "ogledalo politične kulture naše družbe". Zato si želi, da bi predvolilna razprava potekala argumentirano, želi pa si tudi čim boljše volilne udeležbe.

Konec avgusta začetek volilne kampanje Volilna kampanja pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami se bo uradno začela med poletnimi počitnicami, 22. avgusta, torej 30 dni pred dnem glasovanja. Čas za vložitev kandidatnih list pa se bo iztekel 27. avgusta.

Pete parlamentarne volitve po osamosvojitvi Slovenije Jesenske volitve bodo pete parlamentarne volitve po osamosvojitvi Slovenije. Zadnje volitve, na katerih so državljanke in državljani izvolili 90-članski četrti parlamentarni sklic, so bile 3. oktobra 2004. Volilni prag za vstop v parlament je uspelo prestopiti sedmim strankam, ustanovna seja sedanjega sklica parlamenta pa je bila 22. oktobra 2004.

Peče: Boljše bi bilo, če bi bile volitve kasneje Predsednik Lipe Sašo Peče je v odzivu na podpis odloka o razpisu parlamentarnih volitev, ki bodo 21. septembra dejal, da bi Lipi zaradi želje po čim večji volilni udeležbi bolj ustrezalo, če bi bile volitve kasneje. "Večji del uradne volilne kampanje bo potekal v času t.i. letno vročih mesecev," je pojasnil Peče.

Poslanci DeSUS so zadovoljni s terminom parlamentarnih volitev Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič je v odzivu na podpis odloka o razpisu parlamentarnih volitev, ki bodo 21. septembra, dejal, da jih v poslanski skupini določen termin ni presenetil ter da so z njim zadovoljni. "Ta datum smo pričakovali. Predvolilne priprave tečejo zelo dobro, 21. septembra pa bomo za volitve pripravljeni," je dejal.

Drugi datum bi bil po mnenju Zaresa presenečenje V Zares menijo, da gre za smiselno in pričakovano odločitev in bi bil kakršen koli drugi datum volitev v državni zbor precejšnje presenečenje, je izjavil vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik. "Nas odločitev predsednika države ni presenetila," je dejal. Kasnejši datum po njegovih besedah tako ni bil možen in se je predsednik republike odločil za datum, ki daje ljudem možnost, da po vrnitvi z dopusta "v miru premislijo, komu bodo zaupali naslednji mandat".

Horvat: Datum volitev dober, v NSi predvolilne aktivnosti po načrtih Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je dejal, da je datum volitev pravi ter da so ga v NSi pričakovali. "V NSi priprave na volitve potekajo po načrtih. Imamo pripravljen volilni program ter okoli dve tretjini potrjenih kandidatov," je dejal Horvat. "Termin je dober in pravi, tudi zaradi tega, da ne bomo z volilno kampanjo preveč motili počitnic, ki so namenjene predvsem temu, da družine več časa preživijo skupaj," je poudaril vodja poslanske skupine NSi.