Petek,
11. 4. 2008,
21.11

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 11. 4. 2008, 21.11

8 let, 6 mesecev

Pahor ne izključuje povolilne koalicije s kako izmed vladnih strank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
SD v primeru zmage na volitvah ne nameravajo v koalicijo z SDS, ob levosredinskih strankah pa ne izključujejo sodelovanja s kako izmed zdajšnjih vladnih strank, je povedal predsednik SD Borut Pahor.

Na javni tribuni z naslovom Slovenijo je mogoče voditi bolje je povedal tudi, da po njegovih mnenju referendum o vstopu Hrvaške v EU ne bi bil prava izbira. "Nisem obljubil, da bomo na volitvah zmagali" "Nikoli nisem obljubil, da bomo zmagali na volitvah, je pa stranka pred največjim volilnim uspehom," je prepričan Pahor, ki koaliciji z SDS ni naklonjen. "Če hočemo temeljite spremembe, moramo dati strokovnost pred lojalnostjo. Z Janezom Janšo sva sodelovala, dokler se predsednik vlade in njegova koalicija v nekem trenutku nista ustrašila za lastno oblast," je poudaril prvak SD in omenil slabe izkušnje s t. i. veliko koalicijo v več evropskih državah.

Po njegovih besedah se na volitvah sicer lahko zgodi, da bo SDS dobila relativno večino, a "so v štirih letih uspeli uničiti skoraj vse koalicijske partnerje". Pahor do Janše ne čuti zamer in ga spoštuje, vendar je vprašanje, če bi bil Janša pripravljen sodelovati kot predsednik opozicijske stranke, je pojasnil.

Vse, kar smo Slovenci ustvarili, smo pojedli z inflacijo Predsednik SD je na javni tribuni, ki se je je udeležilo koli 100 ljudi, izpostavil, da je sedanja vlada dosegla nekaj uspehov, kot je npr. davčna reforma, na katerih bi sam želel graditi naprej. "Vse, kar smo Slovenci ustvarili, smo pojedli z inflacijo. Zdaj že več pojemo kot ustvarimo," pa je bil kritičen do gospodarskih in finančnih potez Janševe vlade v času konjukture. Po njegovih besedah Slovenija sicer napreduje, a se socialne razlike večajo.

Pahor je napovedal, da bodo SD pripravili program do konca junija - nekaj je še konceptualnih razlik znotraj stranke, ki jih želijo odpraviti -, ko bodo tudi predstavili ekipo, ki je sicer v večini že sestavljena. S kritikami zaradi prestopov iz drugih strank se predsednik SD ne strinja, saj jih razume kot "privilegij". "Prihajajo ljudje, ki imajo znanje in izkušnje," je pojasnil.

Pahor tudi o odnosih s Hrvaško Na željo publike je Pahor precej časa namenil tudi odnosom med Slovenjo in Hrvaško. "Smo blizu tega da napetosti med državama dobijo novo razsežnost, ki bo dolgoročno škodljiva za obe strani," je opozoril. "Dokler bo Hrvaška enostransko izvajala ukrepe, ki bodo prejudicirali določitev meje s sosednjimi državami, tudi Slovenijo, moje podpore kot evropskega poslanca za vstop v EU ne bo imela," je poudaril.

Sicer pa Pahor zagovarja vstop naše južne sosede v evropsko povezavo in nasprotuje, da bi se v Sloveniji do tega opredeljevali na referendumu, katerega izid bi bil, ob znanem razpoloženju pri nas, znan vnaprej. "Prej ali slej se bo našel nekdo, ki ima ustavno pravico in bo predlagal referendum o blokadi Hrvaške. Sem proti temu, ker bi se Slovenija znašla v nevzdržni situaciji, ko bi pod pritiskom EU morala spremeniti svojo odločitev," je pojasnil.

"Finančno invalidne pokrajine ne pridejo v poštev" V zvezi s sprejemanjem pokrajinske zakonodaje je povedal, da SD ne nasprotuje regionalizaciji Slovenije, a je bil vladni predlog "premalo domišljen", zlasti zakon o financiranju pokrajin. "Finančno invalidne pokrajine ne pridejo v poštev," je poudaril.