Petek,
18. 1. 2008,
16.20

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 18. 1. 2008, 16.20

8 let, 3 mesece

Opozicija vložila zahtevo za izredno sejo o inflaciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Pet poslanskih skupin je danes predsedniku DZ Francetu Cukjatiju izročilo zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi razpravljali o težavah, ki jih prinaša inflacija.

"Vlada se na inflacijo ni pravočasno odzvala, namen pobudnikov seje je, da ji pomagamo," je na novinarski konferenci dejal Jožef Školč (LDS). Zahtevo za sklic izredne seje je podpisalo 38 poslancev poslanskih skupin LDS, SD, Zares, SNS ter nepovezanih poslancev, združenih pod imenom Lipa. Cukjati se je že odzval Cukjati se je na zahtevo opozicijskih poslancev že odzval. Opozicijska zahteva je po njegovih besedah ustrezna, zato se bodo predstavniki poslanskih skupin o sklicu izredne seje predvidoma dogovorili na seji kolegija čez teden dni, je napovedal popoldne na novinarski konferenci. Izredna seja bo predvidoma potekala v okviru rednega januarskega zasedanja DZ ali pa takoj po njem.

Cvikl: Protiinflacijski ukrepi so nujni

Protiinflacijski ukrepi so nujni, je na novinarski konferenci petih poslanskih skupin poudaril Milan Cvikl (SD). Med njimi je Školč kot ključni ukrep izpostavil rebalans letošnjega državnega proračuna, ki ga je v četrtek že napovedal premier Janez Janša. Vili Trofenik (Zares) pa je dodal, da bi bilo treba ob tej priložnosti v celoti pregledati vse štiri javne blagajne, ne le proračuna.

Potrebujemo celovit protiinflacijski program, je poudaril Cvikl. Pri njegovi pripravi bi morala po njegovem mnenju sodelovati Banka Slovenije, usklajen pa bi moral biti s socialnimi partnerji. Protiinflacijski program bi moral vključevati takšne vrste rebalans proračuna, ki bo pomenil pravo varčevanje vlade, denimo povečanje materialnih stroškov ne za 20 odstotkov, temveč zgolj za dva ali tri odstotke, ali pa celo zmanjšanje, je predlagal.

Prijatelj: Ne potrebujemo vseh oklepnikov Po mnenju Srečka Prijatelja (SNS) bi lahko vlada varčevala tako, da bi odpoklicala bataljon na Kosovu, ki ga po njegovih besedah ne potrebujemo, prav tako ne potrebujemo vseh oklepnikov. Cvikl pa je kot "najbolj idealno rešitev" predlagal, naj vlada razveljavi novembra lani sprejete spremembe letošnjega proračuna, s katerimi se odhodki povečujejo za 11 odstotkov.

"Inflacija je lani poleti eksplodirala"

Prvi namen skupnega nastopa opozicije je sicer na nek način že dosežen, saj je vlada, čeprav pozno, pohitela z nekaterimi blažilnimi ukrepi, je ocenil Trofenik. V opoziciji jih bodo sicer podprli, vendar se Trofeniku zastavlja vprašanje, ali bodo zadoščali za odpravo inflacije.

Sašo Peče (nepovezani) je kot eno večjih napak vlade izpostavil, da ni priznala pravih vzrokov za obstoj inflacije, ki se je razbohtela v zadnjem obdobju. Vlada je namesto tega prevalila krivdo na t.i. uvoženo inflacijo, je dejal. "Za prihod dviga cen in stavkovnih zahtev je vlada vedela že vsaj od leta 2006 naprej," je prepričan Peče.

Inflacija je lani poleti eksplodirala, ker smo makroekonomsko ravnotežje vrgli iz tečajev, je dejal Cvikl ter izrazil upanje, da bo mogoče s pravimi potezami, ki jih predlagajo, ta problem dobro uravnavati. "Konstruktivna opozicija gre s predlagano sejo vladi v pomoč," je dodal.

Pobudo za sklic izredne seje o inflaciji je dala LDS

Pobudo za sklic izredne seje o inflaciji je dala LDS, je spomnil Školč ter pojasnil, da jih je pri tem vodila misel, da so se razmere v Sloveniji zelo poslabšale in nekaj časa ni nič kazalo, da se znajo obrniti na bolje. "Lahko verjamemo, da so za vse kriva gibanja na zunanjem trgu, vendar ko se ljudje znajdejo v trgovini pred blagajno, vidijo le to, da za enako količino denarja dobijo manj kot pred časom," je opozoril.

Kot v zahtevi za skic izredne seje predlagajo pobudniki, naj DZ vlado poleg k pripravi temeljitega načrta protiinflacijskih ukrepov in rebalansa proračuna med drugim pozove še k takojšnji odpravi davka na izplačane plače, okrepitvi dela ustreznih organov pri krepitvi konkurenčnosti nemenjalnega sektorja ter takojšnjim ukrepom na področju socialnih zadev.