Sobota,
1. 6. 2013,
19.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 6. 2013, 19.16

8 let

Nina Zidar Klemenčič: Država je odpovedala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odvetnica Zidar Klemenčič je prepričana, da si številni socialno ogroženi pravne pomoči ne morejo privoščiti, zato jim bo pomagala brezplačno. "Stiska je ogromna in nekateri potrebujejo pomoč takoj."

Zveza prijateljev mladine Moste-Polje in odvetniška pisarna Nine Zidar Klemenčič je ta teden predstavila projekt brezplačne pomoči Ker je prav! z namenom, da vsak, ki potrebuje pravno pomoč, to tudi dobi. Predvsem pa želijo skupaj spet vzpostaviti pravno in socialno državo. Pobudnica projekta, odvetnica Nina Zidar Klemenčič, pravi, da so se tega lotili, ker država ne opravlja več svoje naloge.

"Težava je v tem, da imamo cel nabor pravic, ki naj bi jih država posamezniku zagotavljala, v smislu izvedbe neke splošne pravice, ki jo imamo zapisano v ustavi, in sicer da je Slovenija socialna država. Gre pa za tiste pravice, s katerimi se soočajo socialno najbolj ogroženi, ki si sami ne morejo zagotavljati preživetja. V tem segmentu je država odpovedala, zato ker se teh pravic učinkovito sploh ne zagotavlja. In prav zaradi tega imamo toliko težav z odločbami centrov za socialno delo, kjer se odloča prepočasno," poudarja Zidar Klemenčičeva, ki pravi da je še posebej pereč problem na segmentu denarne socialne pomoči. "Cenzusi so nečloveški, nepravilni. Skratka, gre za cel kup stvari in anomalij, ki jih je treba spremeniti. Po drugi strani pa je problem tudi v tem, da so centri za socialno delo bistveno prepočasni in da se te odločbe ne izdajajo takoj ob nastanku socialne stiske in glede na okoliščine v trenutku nastanka socialne stiske. Mi imamo odločbe za leto 2013, kjer pa se upošteva stanje v letu 2011, kar je popoln absurd."

Brezplačna pravna pomoč ne deluje dovolj dobro Na vprašanje, ali brezplačna pravna pomoč, ki jo financira država, torej ni ustrezna, odvetnica Zidar Klemenčičeva odgovarja: "Problem je v tem, da ljudje, ki so v socialni stiski, pomoč potrebujejo zelo hitro in prav s projektom Ker je prav! lahko to omogočamo. Oblika brezplačne pravne pomoči je sicer v določenih segmentih dobra, vendar lahko traja tudi eno leto do izdaje odločbe. To obdobje pa je za prizadete preprosto predolgo. Hitro pomoč pa danes potrebuje vse več ljudi, marsikdo je v hudi stiski in mi se lahko odzovemo takoj. Ja, lahko bi rekla, da sistem brezplačne pravne pomoči, ki ga organizira država, ni dovolj učinkovit, da bi lahko zajel ta velik bazen ljudi, ki dejansko potrebuje pomoč takoj."

Odziva kolegov odvetnikov za zdaj ni "Jaz sem se za to odločila, ker menim, da moramo narediti nekaj družbeno odgovornega, saj odvetništvo jemljem ne samo kot pridobitno dejavnost, temveč tudi kot ščitenje pravic ne samo tistih, ki si jih lahko privoščijo, ampak tudi tistih, ki so socialno šibkejši. Osebno menim, da lahko s svojim znanjem brezplačno pomagam na področju prava in po drugi strani pokažem ljudem, da nam ni vseeno. Mogoče je pa to tudi en segment, ki bi lahko na koncu pripomogel k zaupanju v delovanje pravne države," razlaga odvetnica in pravi, da se je že pogovarjala s številnimi kolegi odvetniki, a odziva še ni. "Projekt bomo širili po Sloveniji. Pomembno je zajeti tudi območje Maribora, kjer je velika socialna bomba. Če ustreznega odziva ne bo, bodo pomagali kolegi iz naše pisarne," še pravi Zidar Klemenčičeva.