Aleksander Kolednik

Sreda,
16. 3. 2016,
10.13

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Natisni članek

Damjan Lah

Sreda, 16. 3. 2016, 10.13

7 let

Najem stavbe NPU: Postopek zoper Damjana Laha je zastaral

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Foto: STA

Obtožni predlog zoper sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Damjana Laha v primeru najema stavbe za NPU je zaradi zastaranja zavrnjen, kazenski postopek pa je s tem pravnomočno končan.

Lah se je na zatožni klopi znašel zaradi očitkov o zlorabi položaja pri najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) na Dimičevi cesti v Ljubljani. Tožilstvo mu je očitalo, da je kot generalni sekretar na notranjem ministrstvu v postopku pridobivanja prostorov za NPU nezakonito favoriziral družbo Ram Invest.

Obramba se je pritožila na višje sodišče

Junija 2014 ga je prvostopenjsko sodišče opralo obtožb, vendar je višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. To se je začelo septembra lani, v novem, precej hitro izvedenem postopku, pa je sodišče, predvsem na željo obrambe, zaslišalo skoraj vse priče, ki so pričale že na prvem sojenju.

Konec novembra ga je sodišče obsodilo na leto pogojne kazni zapora s preizkusno dobo petih let ter štiri leta prepovedi opravljanja poklica. Lahova obramba se je to sodbo pritožila na višje sodišče, ki je odločilo, da je zadeva zastarala, v Delu piše Mitja Felc.