Sobota,
22. 9. 2012,
10.28

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 22. 9. 2012, 10.28

8 let, 5 mesecev

Na vladnih straneh predstavitev reforme trga dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Vlada je na Ekonomsko-socialnem svetu socialnim partnerjem predstavila predlog zakonodajnih sprememb na področju delovnih razmerij in urejanja trga dela. Predstavitev je zdaj na voljo tudi na spletu.

Cilj zakonodajnih sprememb je "predvsem zmanjšati segmentacijo na trgu dela", so ob tem na vladi zapisali v sporočilu za javnost. O vsebini predloga so se sicer v petek v okviru posebne pogajalske skupine začela pogajanja med vladnimi predstavniki ter predstavniki sindikatov in delodajalcev.

Predlogi se nanašajo na spremembe zakona o delovnih razmerjih in zakona o urejanju trga dela. "Spremembe so nujne zaradi nefleksibilnosti delovne zakonodaje, ki vodi v dualizem na trgu dela, nizke stopnje delovne aktivnosti starejših, strukturnih neskladij na trgu dela in visokih administrativnih stroškov dela. Obstoječi sistem, ki naj bi s svojo rigidnostjo ščitil zaposlene, je dosegel ravno nasprotni učinek – pospešil je sklepanje pogodb za določen čas. Pogodbe za nedoločen čas so za mlado generacijo skoraj nedosegljive, s tem pa imajo bistveno otežen prehod v samostojno življenje," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem na vladi dodajajo, da je na začetku septembra Svetovni gospodarski forum objavil lestvico konkurenčnosti za leto 2012, na kateri je Slovenija med 144 državami zasedla 56. mesto. Najslabše mesto je zasedla pri kriteriju učinkovitosti postopkov zaposlovanja in odpuščanja, in sicer 142. mesto. Slabo se je uvrstila skoraj pri vseh kategorijah trga dela: po prožnosti plačnih pogajanj na 124. mesto, po sodelovanju med delojemalci in delodajalci na 114. mesto, po učinkovitosti trga dela pa je zasedla 91. mesto.

Predlagane spremembe zato po mnenju predlagateljev sprememb prinašajo ustreznejše varstvo pravic zaposlenih, učinkovitejšo kombinacijo varnosti in fleksibilnosti trga dela ter s tem pomembno zmanjšujejo segmentacijo trga dela, omogočajo učinkovitejše izvajanje nadzora nad kršitvami ter nižajo administrativne omejitve kadrovskega procesa. Predlog nove zakonodaje sledi tudi smernicam Evropske unije, ki so del skupne strategije Evropa 2020.