Četrtek,
13. 3. 2008,
15.52

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 13. 3. 2008, 15.52

7 let

MNZ zavrača očitke State Departmenta o človekovih pravicah v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ministrstvo za notranje zadeve se je odzvalo na poročilo ameriškega State Departmenta glede človekovih pravic v Sloveniji za lansko leto.

MZZ je zapisalo, da je ustavni zakon glede izbrisanih prava rešitev za celovito ureditev problematike. Na seznamu kršitev so se namreč znova znašli izbrisani. Vlada je zakon že vložila v parlamentarno proceduro Vlada je predlog ustavnega zakona že vložila v parlamentarno proceduro, pristojno delovno telo DZ pa je že pričelo z obravnavo predloga, navaja ministrstvo. Predlog med drugim določa, katerim državljanom drugih držav naslednic nekdanje SFRJ, ki so v Sloveniji že pridobili dovoljenje za stalno prebivanje, bi dovoljenje veljalo tudi za nazaj in od kdaj. Ureja tudi izdajo dovoljenja za stalno prebivanje za tiste državljane drugih držav naslednic nekdanje SFRJ, ki dovoljenja za stalno prebivanje v Sloveniji doslej še niso pridobili, in veljavnost dovoljenja.

Ob tem ministrstvo opozarja, da prenos iz registra stalnega prebivalstva v evidenco tujcev, ki naj bi tem osebam odvzel pravice do uveljavljanja državljanskih, političnih, ekonomskih in socialnih pravic, ni vzrok za njihov položaj po 26. februarju 1992. Vzrok za njihovo situacijo je po navedbah ministrstva v tem, da si kot državljani druge države niso pridobili dovoljenja za stalno prebivanje. Ker si osebe dovoljenja za prebivanje niso pridobile, prenos iz registra stalnega prebivalstva v evidenco tujcev brez urejenega statusa ni mogel predstavljati kršitve, temveč je šlo za vzpostavitev dejanskega stanja kot posledico osamosvojitve in uveljavitve zakona o tujcih.

"Standardi na področju azila se ne znižujejo" Notranje ministrstvo zavrača tudi vse očitke glede zniževanja standardov na področju azila na podlagi zakona o mednarodni zaščiti, ki je stopil v veljavo 4. januarja letos. Vsa postopkovna jamstva v azilnem postopku so ostala enaka kot prej, razlogi za izvajanje pospešenega postopka pa imajo podlago v direktivah EU, pri čemer je zoper vse prošnje, ki se obravnavajo po pospešenem postopku, dovoljeno sodno varstvo, ki zadrži izvršitev odločitve, navaja ministrstvo.

Glede t. i policijskega postopka, ki ga je prinesla novela zakona o azilu iz leta 2006, ministrstvo pojasnjuje, da določba ni dajala pooblastil policiji za zavrnitev prošenj za azil. Zakon je namreč po njihovih navedbah izrecno določal, da policija nima pooblastil za odločanje v azilnem postopku. Določba pa se v praksi ni nikoli izvajala, saj je bilo - še pred uveljavitvijo novele - zadržano njeno izvajanje s strani ustavnega sodišča. Kot je znano, je ustavno sodišče zavrglo zahtevo za oceno ustavnosti zakona o azilu v zvezi s t.i. predhodnim policijskim postopkom obravnave prosilca za azil in ukinitvijo brezplačne pravne pomoči prosilcem v postopku na prvi stopnji.

"V Ambrusu ni šlo za poniževalno ravnanje" Ministrstvo se ne strinja z uvrstitvijo dogodkov v Ambrusu pod točko mučenja ali drugega krutega, nečloveškega ali poniževalnega ravnanja ali kaznovanja. V tem primeru ni šlo za mučenje, kot ga opredeljuje konvencija ZN proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim in poniževalnim ravnanjem, ocenjuje ministrstvo. MNZ je zanikalo tudi navedbe State Departmenta glede seznanitve pridržane osebe z njenimi pravicami, da morajo biti osebe pisno obveščene o svojih pravicah v roku 48 ur. Zakonski rok je namreč šest ur.