Petek,
11. 4. 2008,
8.48

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 11. 4. 2008, 8.48

8 let, 6 mesecev

Minister Rupel na obisk v ZDA in k ZN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel se bo konec tedna v ZDA srečal z Ban Ki Moonom in z ameriško državno sekretarko Condoleezzo Rice.

Že danes bo nastopil z govorom na bostonski univerzi Brandeis, kjer je leta 1984 doktoriral na oddelku za sociologijo. Rupel bo v Bostonu predaval ob 50. obletnici mednarodnega programa izmenjave študentov. Program nosi ime po zakoncih Lawrence in Mae Wien, ki sta oblikovala program s ciljem krepitve mednarodnega razumevanja in sodelovanja. Minister, ki ta čas predseduje zunanjim ministrom EU, bo predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja s poudarkom na medkulturnem dialogu, in prehojeno pot Slovenije od samostojnosti do danes.

Največ besed namenjenih Kosovu

V soboto se bo Rupel v New Yorku srečal z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom, s katerim bosta največ besed namenila vprašanju Kosova, govorila pa bosta tudi o drugih temah, povezanih s predsedovanjem Slovenije EU. Pozornost bosta namenila aktualnim mednarodnim vprašanjem, s posebnim poudarkom na razmerah na Zahodnem Balkanu, Bližnjem vzhodu, Afganistanu in Afriki. Govorila naj bi tudi o podnebnih spremembah in energetski varnosti, sodelovnaju med ZN in EU na področju zagotavljanja miru in varnosti ter prizadevanja za okrepitev in reformo svetovne organizacije.

Z Riceovo o vrhu EU-ZDA

V Washingtonu se bo v ponedeljek Rupel sestal z državno sekretarko Condoleezza Rice. Tema pogovorov z ameriškima vladnima predstavnikoma bo predvsem vrh EU-ZDA, ki bo junija v Sloveniji in na katerega bo prišel tudi ameriški predsednik George Bush. Govorili bodo tudi o Kosovu, ki sta ga obe državi priznali kot samostojno državo, Bližnjem vzhodu, odnosih z Rusijo in vprašanju iranskega jedrskega programa.