Petek,
7. 12. 2012,
10.32

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 7. 12. 2012, 10.32

8 let, 5 mesecev

Merc Jankoviću očita podkupovanje ravnateljev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ravnatelj osnovne šole Prule Dušan Merc v pismu ravnateljem ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću očita "vladarski odnos do pedagoških vodij šol".

V sredo je v mestni hiši potekalo srečanje župana Zorana Jankovića z ljubljanskimi ravnatelji osnovnih šol. Po srečanju je Dušan Merc ravnateljem napisal pismo, ki ga je poslal tudi v županov kabinet, v njem pa Jankoviću očita vladarski odnos do pedagoških vodij šol, poroča Delo. Merc je za časopis dejal, "da ima dovolj kolegov, ki so tiho, pa se z županom ne strinjajo". Po njegovih besedah je kulturna raven županovega dialoga z ravnatelji nevzdržna. Merc Jankoviću očita vladarsko vodenje, ki mu zaradi podkupovanja, kot je bila na primer novembrska ekskurzija ravnateljev v London, pri čemer je občina vsakemu povrnila 570 evrov, tudi uspeva.

MOL: Merčevi očitki so neutemeljeni Z Mestne občine Ljubljana so sporočili, da so Merčevi očitki neutemeljeni. "Namen in cilj strokovne ekskurzije v London je bil jasen. O tem ste nas mediji že spraševali in nekateri tudi poročali. Ravnatelji so sami izrazili željo po tovrstnem strokovnem izobraževanju, prav tako so tudi sami pripravili program. Ob dobrem programu in smiselnih ciljih (obisk in hospitacija šol z integracijo otrok z avtizmom in Aspergerjevim sindromom) pa je bila ekskurzija s strani MOL tudi sofinancirana, in sicer 570 EUR na ravnatelja," so zapisali.

Kot še dodajajo, so se ravnatelji na aktivu zahvalili za pomoč pri izvedbi ekskurzije, ki "ni samoumevna in nikakor ni podkupovanje". "Ravnatelji morajo za vsako izobraževanje, ki ga sofinancira MOL, pripraviti strokovno poročilo in tako je bilo tudi pri strokovni ekskurziji v London, ki ni bila le potovanje, kot ga morda interpretira gospod Dušan Merc, ki se tokrat strokovne ekskurzije ni udeležil," so še zapisali in dodali, da pred tem ni imel nobene težave z udeležbo.

Merc: Janković svoj položaj zlorablja v politične namene Merc je sicer že po kriminalistični preiskavi zaradi Stožic ljubljanskemu županu očital, da svoj položaj zlorablja v politične namene. V tokratnem pismu pa po poročanju Dela piše, da "župan Ljubljane in predsednik največje politične stranke v državi ne more in ne sme vključevati ravnateljev v svoj politični boj". Dodaja še, da je župan od ravnateljev na sestanku zahteval, naj podpisujejo in dajejo pripombe na strokovne osnove za kritiko šolskih zakonov, ki jih pripravlja vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič, ki je kot državna sekretarka zaposlena na ministrstvu za šolstvo, znanost, kulturo in šport.

Po njegovem mnenju lokalne skupnosti nimajo pristojnosti posegati v program življenja in dela osnovne šole, dolžne pa so zagotavljati pogoje za izvajanje dela in programa zavodov, ki so jih ustanovile za vzgojo in izobraževanje otrok, ki živijo v lokalni skupnosti. Merc v pismu nadaljuje, "da je bilo smešenje političnih nasprotnikov, ki si ga je včeraj s karikiranjem naše nekdanje kolegice Mojce Škrinjar dovolil gospod župan Janković, najmanj neokusno". Pri tem pa dodaja, da sam po svojem prepričanju ostaja levičar in liberalec.

Fabčičeva: Običajno je, da se na občini odzovemo na zakonske spremembe Na Mestni občini Ljubljana navedene očitke zavračajo. Vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič je za Dnevnik povedala, da je običajno, da se na občini odzovejo na zakonske spremembe, ki jih zadevajo, in da resornemu ministrstvu sporočijo svoja stališča. Na navedbe Merca, da je karikiranje Mojce Škrinjar neokusno, pa so na občini zapisali, da je župan izrazil razočaranje nad Škrinjarjevo kot nekdanjo ravnateljico in sodelavko v osnovnih šolah v Ljubljani, predvsem nad njeno izjavo, da so spremembe nastale zaradi zahtev občin. To je zavrnil in ji povedal, da MOL sploh ni bil povabljen k sodelovanju. Fabčičeva je za Dnevnik še dodala, da so glede na to, da "gospa pozna in razume potek dela v šolah, predlagane spremembe s strani resorja, kjer je gospa Škrinjar državna sekretarka, nerazumljive, nestrokovne in v nasprotju z etičnim kodeksom pedagoških delavcev, katerih del je bila gospa Škrinjar do pred kratkim tudi sama".

Drugače pa meni ravnatelj osnovne šole Prežihovega Voranca Marjan Gorup. Sam srečanje z ljubljanskim županom vidi kot sodelovalni odnos in ne kot politično izsiljevanje, še piše Delo. Po njegovih besedah je župan šolstvu naklonjen, izjave v pismu Merca pa se mu zdijo "prenapete in premočne". Po njegovem mnenju je sicer pismo stvar subjektivnega doživljanja.