Petek,
20. 6. 2008,
13.47

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 20. 6. 2008, 13.47

8 let, 5 mesecev

Mate: Policija je omogočila korake potrebne za slovensko osamosvojitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
"Nikoli in nihče ne ne bo mogel zanikati vloge in pomena slovenske milice, ki jo je imela pri slovenski osamosvojitvi," je dejal notranji minister Dragutin Mate.

Na slovesnosti ob dnevu slovenske policije v Gotenici je mate dejal, da je imela slovenska policija osrednjo vlogo pri tem, da smo v letih 1990 in 1991 naredili korake, ki so bili potrebni.

"Orožje, oprema in volja milice so omogočili priprave na upor" Notranji minister je spomnil, da je takrat jugoslovanska vojska skoraj razorožila Teritorialno obrambo kot edino takratno slovensko vojaško silo. Po njegovem so bili samo orožje, oprema in volja pripadnikov slovenske milice tisti, ki so omogočili ustanovitev Manevrske strukture narodne zaščite, v okviru katere so se lahko začele organizirati priprave na oborožen upor proti jugoslovanski vojski.

"Hvala vsem, ki ste takrat sodelovali" "Pri tem ne bomo in ne smemo nikoli pozabiti na vlogo vsakega posameznika in celega sistema, ki je pri tem sodeloval. Hvala vsem, ki ste takrat sodelovali na tem področju," je dejal.

"Policija je nov, moderen sistem"

Minister je ob tem izrazil veselje, da si je policija za svoj dan izbrala dan bitke pri Holmcu. Takrat je, kot je dejal, "slovenska policija skupaj s pripadniki Teritorialne obrambe v častni borbi naredila prelomen korak proti vojski, ki nas je želela zadržati v neki drugi državi in v nekih drugih pogledih na svet, ki so se izkazali za napačne". "Ta vaša izbira me navdaja s ponosom," je dejal minister.

Danes je po oceni Mateja popolnoma drugačna: "Je nov, moderen sistem." Posebej v zadnjem letu je po njegovem naredila nove pomembne korake naprej, ko je vstopila v schengenski prostor. "To se ni zgodilo zaradi politične odločitve ministra, prav tako se ni zgodilo zaradi politične odločitve ministrov v Bruslju, ampak izključno zato, ker so policisti svoje delo opravljali dobro in kakovostno," je dejal Mate ter poudaril, da je slovenska policija pomembno vlogo odigrala tudi v času predsedovanja Slovenije EU.

Zavrnil očitke o politizaciji policije

Na koncu je minister zavrnil tudi očitke o politizaciji policije. Kot je dejal, sam ne dovoli in ne bo nikoli dovolil, da se v policijo prikrade politika. Po njegovem mora policija ostati profesionalna organizacija, ki mora delovati v korist vseh ljudi, ne glede na njihovo kakršno koli pripadnost. "In prepričan sem, da to delate," je dejal Mate.

Na slovesnosti je spregovoril tudi generalni direktor policije Jože Romšek. S svojem nagovoru je, po ocenah organizatorjev kakšnim 1.000 zbranim policistom, dejal, da je slovenska policija danes dobra policija. To, kot je dejal, kažejo tudi podatki poročil o delu policije, ki kažejo, da gre trend preiskanosti kaznivih dejanj navzgor. "S tem ne želim povedati, da smo odlični, da smo najboljši, ampak da je sistem dober," je dejal in poudaril, da je vedno dobrodošla tudi vsaka konstruktivna kritika.

Romšek: Potrebujemo ljudi, ki poznajo teren

Slovenska policija po besedah Romška danes šteje okoli 9.500 ljudi. V vseh teh letih so se, kot je dejal, trudili, da so zmanjšali kadrovsko nestrukturno razmerje, da bi bilo čim več policistov na terenu in policijskih postajah. "Na generalno policijsko upravo tako ni prišel nihče, ki ne ve, kako diši policijska postaja in ki ni bil nikoli niti ene ure na ogledu kaznivega dejanj" je dejal Romšek in dodal, da potrebujejo ljudi, ki poznajo teren in imajo izkušnje.

Ob robu slovesnosti so sicer za obiskovalce poskrbeli policisti, ki so jim prikazali opremo, ki jo uporabljajo pri svojem delu, in njihovo uporabo.