David Kos

Petek,
9. 1. 2015,
12.27

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 9. 1. 2015, 12.27

8 let, 5 mesecev

Luka Mesec: Če privatizacija ne bo ustavljena, gremo na ulice

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Združena levica stopnjuje aktivnosti proti prodaji podjetij v državni lasti. V skrajnem primeru napovedujejo proteste in razpis referenduma.

Poslanska skupina Združene levice (ZL) je danes v državni zbor vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za finance in monetarno politiko, na kateri bodo obravnavali peticijo proti privatizaciji in proti razprodaji državnega premoženja Preprečite razprodajo!.

V ZL argumente in zahteve podpisnikov peticije podpirajo in pozdravljajo, zato bodo na seji predlagali ponovno obravnavo sklepa DZ o privatizaciji 15 slovenskih podjetij v pretežni državni lasti in finančno ministrstvo pozvali, da v strategijo upravljanja državnega premoženja vključi strokovno javnost, predstavnike zaposlenih in družbenih iniciativ. Strategija se sicer trenutno pripravlja za tesno zaprtimi vrati ministrstva.

Prodaja ni niti poštena, niti prostovoljna, niti koristna Peticijo Preprečite razprodajo! je poleg prvopodpisanega ekonomista Jožeta Mencingerja do zdaj podpisalo 117 vidnih slovenskih intelektualcev in še več kot deset tisoč drugih. Po besedah vodje poslanske skupine ZL Luka Mesca podpisniki peticije ugotavljajo, da prodaja podjetij ni niti poštena, niti prostovoljna, niti koristna.

"Nepoštena je zaradi tega, ker ceno postavljajo kupci. Ti se vmešavajo v prodajne postopke, od katerih bodo imeli koristi," je dejal Mesec in pri tem spomnil na družbo Lazard. Ta na eni strani svetuje slovenskemu državnemu holdingu (SDH) pri prodaji NKBM, na drugi strani pa je sama delničar madžarske banke OTP, ki se omenja kot najverjetnejši prevzemnik druge največje slovenske banke.

"Prodaja je neprostovoljna, saj vseskozi poslušamo argumente, da podjetij ne prodajamo zaradi strateškega vidika, temveč zaradi zavez tujini," je nadaljeval Mesec. Pri tem je poudaril, da podpisniki peticije opozarjajo, da EU nima pravice posegati v slovenski pravni red, še manj pa zahtevati privatizacije. "To EU počne izključno zaradi klečeplaznosti slovenskih vlad," je pojasnil.

Podpisniki prav tako opozarjajo na nekoristnost privatizacije, saj gospodarskih razlogov zanjo ni, vpliv prodaje na slovenski javni dolg pa bo minimalen. "Govorjenje o strateških partnerstvih je prazno, saj gre v večini primerov za navadno prevzemanje samostojnih podjetij s strani konkurenčnih tujih multinacionalk," je jasen Mesec, pri čemer je omenil nameravano prodajo Telekoma Slovenije nemškemu telekomu.

Poslanci DZ naj prekličejo sklep o prodaji državnega premoženja Podpisniki peticije zato pozivajo poslance državnega zbora, da prekličejo sklep prejšnjega sklica DZ, ko so sprejeli odločitev o razprodaji 15 podjetij v pretežni državni lasti. Pri tem se obračajo predvsem na poslance vladne koalicije, ki so v predvolilnih nastopih obljubljali premišljeno privatizacijo. "To so celo zapisali v koalicijski sporazum, takoj zatem pa besedo snedli," je kritičen Mesec, ki vlado poziva, da uresniči svoje obljube o transparentnosti, odprtosti in premišljenosti.

"Morebitni tretji val privatizacije bo usodno zaznamoval razvoj države v prihodnjih desetletjih, zato je okoli postopkov prodaje nujno oblikovati čim širši družbeni konsenz," je prepričan vodja poslanske skupine ZL.

Glede vprašanja, ali politika še lahko prepreči ustavitev prodaje Telekoma Slovenije, je Mesec optimističen. "Po naših informacijah bodo zavezujoče ponudbe odpirali 25. januarja, zato so do takrat postopki še odprti. Poleg tega je v zakonu o SDH jasno zapisano, da če DZ sklep o privatizaciji Telekoma Slovenije umakne, gre za povsem legitimno dejanje," odgovarja Mesec.

V primeru, da ZL pri svojih zahtevah ne bo uspešna, napovedujejo zavzetje ulic, ne izključujejo pa niti možnosti referenduma. Proteste proti privatizaciji napoveduje tudi civilna iniciativa Državljani proti privatizaciji, ki jo podpirajo tudi v najmanjši opozicijski stranki.