Nedelja,
2. 3. 2008,
13.45

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 2. 3. 2008, 13.45

8 let, 6 mesecev

Ljubljana: Shod Srbov proti osamosvojitvi Kosova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Pred pravoslavno cerkvijo sv. Cirila in Metoda v Ljubljani je danes potekal protestni shod predstavnikov srbske skupnosti v Sloveniji proti neodvisnosti Kosova.

Ob poostreni varnosti je shod minil mirno in brez izgredov, v lepem vremenu pa se je na njem zbralo nekaj več kot tisoč protestnikov. "Samooklicana država Kosovo je nastala s silo" "Danes smo se zbrali na tem mestu, da bi izkazali podporo vsem Srbom po svetu, posebno pa našim sodržavljanom na Kosovu. Ob tem bi radi tudi sporočili Evropi in celemu svetu, da je samooklicana država Kosovo nastala s silo in nasiljem nad Srbijo in njenimi državljani," je dejal eden izmed govornikov na shodu. Uradni del protestnega shoda je sicer minil v precej čustvenem ozračju, med drugim tudi ob prebiranju pesmi srbskih avtorjev.

"Kosovo je naše, ne damo ga"

"Strašno je, da se je Evropa odrekla tradicionalnim vrednotam in začela kršiti norme, ki jih je sama postavila. Srbski narod se nikdar ne bo sprijaznil s kršenjem mednarodnega prava. Kosovo je bilo in bo vedno ostalo srbsko. Kosovo je naše, ne damo ga," je še dajal govornik na shodu in poudaril, da vsaka misija, ki je ne odobri VS ZN, ni nič drugega, kot okupacija dela srbskega ozemlja s strani zveze Nato, ki jo je odobrila in jo financira.

Protestniki svarijo pred destabilizacijo Zahodnega Balkana Predstavniki srbske skupnosti so ob tem izrazili zaskrbljenost, saj je "oblast in njena politika izgubila občutek za pravičnost". Poudarili so, da države s priznanjem neodvisnosti Kosova destabilizirajo območje celotnega Balkana, predvsem pa so večkrat ponovili, da je Kosovo srbsko in bo to tudi za vedno ostalo srbsko, ter da jim ga nihče nam ne more vzeti.

Krščanski socialisti Slovenije izrazili solidarnost

Ob tej priložnosti so solidarnost s srbsko skupnostjo v Sloveniji izrazili tudi Krščanski socialisti Slovenije. Njihov predstavnik je na shodu izrekel svojo "solidarnost s prizadetimi čustvi naroda, ki mu je bila grobo poteptana pravica in vzeto ozemlje njihovih dedov in pradedov". "Države ki danes brezobzirno teptajo mednarodno pravo in rušijo mednarodni red, bodo nekoč same občutile posledice, je še dejal predstavnik Krščanskih socialistov Slovenije.

Sporočilo bodo predstavniki srbske skupnosti poslali tudi v državni zbor. V njem bodo poslance pozvali, da pri razpravi in odločanju o predlogu slovenske vlade ravnajo modro in preudarno, ter da predlog vlade o priznanju Kosova v celoti zavrnejo.

"Kot državljani Slovenije dobro razumemo vztrajnost slovenske politike do mejnih vprašanj s sosednjimi državami, spoštujemo in cenimo občutljivost slovenskega naroda do vprašanja slovenskih manjšin v sosednjih državah, zato verjamemo, da lahko tudi vi razumete našo zaskrbljenost za bodočnost in podobo sveta, ki z argumentom sile jemlje velik in za srbsko nacionalno zavest celo najpomembnejši del ozemlja. Prosimo, da dobro ocenite in pretehtate, ali je priznanje Kosova z vaše strani v tem trenutku v interesu Slovenije, in da predlog vlade obravnavate z najvišjo stopnjo skrbnosti in razsodite modro, pravično, ter v interesu miru in sodelovanja v širši regiji," je še zapisano v pozivu, naslovljenem na državni zbor.

"Slovenija naj na srbsko ozemlje gleda enako kot na parcele v Sečovljah" "Lahko si mislite, kako hudo in težko je Srbiji, ki so ji odvzeli 15 odstotkov ozemlja in prebivalstva. Slovenija naj na srbsko ozemlje gleda enako kot na parcele v Sečovljah," je ob tem na shodu dejal Dragiša Lazović, predsednik enega od srbskih društev v Sloveniji.

Protest je minil brez izgredov

"Kljub temu, da je odločitev Slovenije bolj ali manj znana, bomo zaprosili državni zbor, da kosovske neodvisnosti ne prizna. Poskušali bomo uporabiti vsa pravna sredstva in morda organizirali tudi referendum," pa je povedal predsednik Zveze srbskih društev Slovenije Ilija Janković. Dodal je še, da so se pred shodom večkrat sestali tudi mladimi udeleženci shoda, ki so zatrdili, da izgredov po uradnem končanju protestnega shoda ne bo.

Sicer pa je za slednje budno skrbela policija. Samo prizorišče shoda, pa tudi njegovo bližnjo okolico, je varovalo večje število policistov, pripadnikov specialnih enot policije, policistov konjenikov, policistov na kolesih, nad prizoriščem pa je krožil tudi helikopter. Po dobrih dveh urah so se protestniki mirno razšli.

Protestni shod je bil prvotno napovedan že za minulo nedeljo, vendar so ga organizatorji zaradi smrti nekdanjega predsednika države in premiera Janeza Drnovška prestavili za teden dni.