Torek,
8. 1. 2008,
13.35

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 8. 1. 2008, 13.35

8 let, 3 mesece

LDS: Izjave Šturma o odhodu sodnikov so neprimerne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Predsednica LDS Katarina Kresal meni, da so izjave ministra Šturma, da sodnik ne more stavkati, če se mu zdi neprimerno delati za plačo, ki jo prejme, žaljive za sodniški poklic.

Kresalova se je odzvala na Šturmove izjave, ko je v petek na novinarsko vprašanje, kaj meni o znižanju plač sodnikov povedal zgoraj omenjeno, dodal pa je tudi, da se problematika sodniških plač ureja znotraj sodne veje oblasti, za plače funkcionarjev pa je odgovoren minister za javno upravo. Kresalova meni, da lahko glede na tako izjavo sklepamo, da čakalne dobe na slovenskih sodiščih ministra Šturma dejansko sploh ne zanimajo. Ker Šturm po mnenju Kresalove s svojimi izjavami sodnike poziva k odstopu se v LDS sprašujejo, kdo bo torej reševal več sto tisoč sporov na slovenskih sodiščih. "Največja grožnja projektu Lukenda je očitno kar minister za pravosodje sam," še meni Kresalova.

Javno vprašanje za ministra

Čisto sprenevedanje je tudi Šturmova izjava, da je za plače funkcionarjev odgovoren minister za javno upravo, pojasnjuje v odzivu Kresalova in dodaja, da je bila plačna reforma v sodstvu izvedena tudi s spremembo zakona o sodniški službi, ki jo je pripravilo in v parlamentu zagovarjalo pravosodno ministrstvo.

Kresalova je na ministra naslovila tudi javno vprašanje, "koliko sodnikov od skupno več kot 1100 je s predsedniki sodišč sklenilo pogodbe o plačilu povečane uspešnosti in koliko zadev so ti sodniki rešili za dodatno plačilo". Vprašanje je naslovila, kot pojasnjuje, tudi glede na to, da je minister javno zatrjeval, da bo odprava sodnih zaostankov temeljila prav na tem modelu, ki je zakonodajno uveljavljen že več kot pol leta.

Sicer pa je Šturmovo izjavo o tem, da sodniki ne morejo stavkati in da lahko le odidejo, kot neprimerno in neodgovorno v ponedeljek označilo tudi sodniško društvo.

Šturm: S svojo izjavo nisem pozival sodnikov k odstopu

Minister za pravosodje Lovro Šturm odločno zavrača, da naj bi s svojo petkovo izjavo o sodniških plačal pozival sodnike k odstopu, so danes sporočili z ministrstva za pravosodje. Šturm obžaluje, če kdo zapusti sodniške vrste, še posebej pa obžaluje odhod izkušenih sodnikov, so še pojasnili na ministrstvu.

Nespremenjeno pa ostaja ministrovo stališče, da je zanj sprejemljiv takšen plačni sistem, s katerim bodo zadovoljni tudi sodniki. O tem se je Šturm pogovarjal tudi z ministrom za javno upravo Gregorjem Virantom. Pogovarjala sta se o resnosti položaja v sodniških vrstah in tudi o prevedbi sodniških plač.