Četrtek,
19. 6. 2008,
20.00

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 19. 6. 2008, 20.00

8 let, 6 mesecev

Kresalova: Brez kritike spremembe na bolje niso mogoče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Na tradicionalnem srečanju borcev in upokojencev Posočja, ki je del sklopa prireditev Noč na jezeru, je predsednica LDS Katarina Kresal poudarila, da brez kritike spremembe na bolje niso mogoče.

"Ponosni smo, da izhajamo iz tradicije evropskega protifašističnega gibanja, da so naši stari starši znali ločiti, kaj je prav in kaj narobe," je dejala. 400.000 Slovencev živi na robu eksistence Danes 400.000 Slovenk in Slovencev, ki so celo življenje pošteno delali, živi na robu eksistence, vsak, ki se oglasi s strokovnimi argumenti, pa naj gre za inflacijo, pokrajine, kazenski zakonik ali svobodo medijev, je ožigosan skoraj za državnega sovražnika, naši otroci pa z zastavicami mahajo svetovnemu državniku, za katerega ves svobodomiselni svet komaj čaka, da se poslovi in omogoči spremembo. Kritika je zato potrebna, je bila ostra slavnostna govornica. "Kaj nam bo gospodarska rast, če nam hrano požre inflacija?" "Kaj nam bo gospodarska rast, če nam hrano požre inflacija? Kaj nam bodo široke ceste, če ne bomo imeli za bencin - ali pa sploh ne bo več bencina? Zaradi vseh teh vprašanj je treba biti kritičen in konstruktiven!" je poudarila.

Kako se soočiti z novimi izzivi časa?

"Vsakič, kadar smo se postavili za pravične cilje, je cela slovenska družba naredila pomemben korak naprej: pa naj je šlo za pravno državo, kritiko nabav orožja, boj za pravice drugače mislečih, evropska združevanja ali svobodo medijev," je dejala Kresalova. Tako je po njenih besedah danes ključno vprašanje, kako se soočiti z novimi izzivi časa, a ne zavreči nobenega od velikih dosežkov preteklih bojev.

"Vesela sem, da sem med ljudmi, ki svoje kritičnosti niso pripravljeni prodati za kos kruha!" Izpostavila je pomen starejših, ki so "trdo delali, da imamo našo Slovenijo in našo samostojnost, tu, na zahodnih mejam še prav posebej trdo in požrtvovalno". "Vesela sem, da sem med ljudmi, ki svoje kritičnosti niso pripravljeni prodati za kos kruha!" je še dodala.

Ob Kresalovi je zbrane v prireditven šotoru nagovoril tudi tolminski župan Uroš Brežan, v kulturnem programu pa je ob šolarjih nastopil še mešani pevski zbor tolminskih upokojencev.