Četrtek,
1. 12. 2011,
16.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 16.49

8 let

Kranjski kompleks Khislstein bo le dočakal odprtje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob obletnici rojstva Franceta Prešerna in prazniku mestne občine Kranj bodo v soboto, 3. decembra, ob 18. uri odprli prenovljeni kompleks Khislstein.

Investicija naj bi pripomogla k oživljanju starega dela mesta Projekt je trajal več let, končna cena investicije pa dosega skoraj osem milijonov evrov, so na novinarski konferenci v Kranju povedali predstavniki občine.

Mestna občina Kranj se je obnove gradu lotila zaradi ohranjanja stavbne dediščine in hkrati z namenom pridobitve novih prireditvenih prostorov v starem mestnem jedru. Na občini in pri Zavodu za turizem Kranj namreč računajo, da bo investicija z angažiranim programom pripomogla k oživljanju starega dela mesta.

Sanirali so vse grajske etaže in postavili panoramsko dvigalo Od leta 2009, ko so začeli z deli, so sanirali vse grajske etaže, ob zahodni strani gradu so postavili panoramsko dvigalo, prav tako pa so sanirali sosednji Lovski dvorec ter med gradom in dvorcem na novo postavili prireditveni prostor. Ta obsega tribune za okrog 500 gledalcev, orkestrsko jamo in pomično streho.

Projekt se je od začetka del podražil za več kot dva milijona evrov Projekt se je v času izvedbe del s prvotno ocenjene vrednosti podražil za več kot dva milijona evrov in sicer predvsem zaradi dodatnih del in spremembe gradbenega dovoljenja. Prenovo novega doma uprave Gorenjskega muzeja Kranj so v kranjski občini financirali iz proračuna ter s pomočjo nepovratnih evropskih sredstev.

Dela so se zavlekla tudi zaradi menjave izvajalca gradbeno-obrtniških in inštalaterskih del. Slednja je v prvi polovici leta 2011 od Vegrada prevzelo ljubljansko podjetje NGD, ki pa je odkrilo določene napake prejšnjega izvajalca, škodne posledice zime in dejansko potrebna dodatna dela.

Uprava Gorenjskega muzeja se bo v obnovljene prostore selila konec januarja Uprava Gorenjskega muzeja se bo v obnovljene prostore Lovskega dvorca v sklopu kompleksa selila predvidoma konec januarja oziroma v začetku februarja 2012, selitev stalne muzejske zbirke v prostore obnovljenega gradu pa je predvidena mesec dni pozneje. Trenutno še rešujejo nekatere manjše reklamacije glede izvedenih del in težave z 58 ton težko jekleno konstrukcijo nad novih prireditvenim prostorom ter čakajo na opremo za prenovljene prostore, so pojasnili na novinarski konferenci.

Odprtje gradu bo povezano tudi z veselim decembrom Sobotno odprtje gradu Khislstein bo poleg občinskega praznika in obletnice rojstva pesnika Franceta Prešerna povezano tudi z veselim decembrom, saj bo župan Mohor Bogataj ob 17. uri prižgal lučke na božičnem drevesu na Glavnem trgu. Zbrani se bodo nato sprehodili do Tomšičeve ulice, kjer se bo začel program ob odprtju gradu, po 18. uri pa bo sledilo druženje na grajskem vrtu.

V zaključni fazi je tudi projekt Trije stolpi V Kranju je sicer v zaključni fazi tudi projekt Trije stolpi, vreden okrog dva milijona evrov. Gradbena dela na stolpu Pungert so že zaključena, 7. novembra pa je bilo pridobljeno pravnomočno uporabno dovoljenje. Na bližnji ploščadi odpravljajo še nekatere manjše pomanjkljivosti, enako pa velja tudi za Stolp Škrlovec in rotacijski razgledni stolp pri gradu Khislstein, so še pojasnili na kranjski mestni občini.