David Kos

Četrtek,
2. 10. 2014,
8.05

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 2. 10. 2014, 8.05

8 let, 5 mesecev

Koliko povprečen Slovenec porabi za prostitucijo in droge

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Slovenci za spolne usluge in prepovedane droge letno namenijo skoraj 200 milijonov evrov. Od tega gre po podatkih statističnega urada 138 milijonov za droge, 61 milijonov pa za prostitucijo.

Povprečen Slovenec je tako lani za spolne storitve in nakupe prepovedanih drog namenil sto evrov, pišejo spletne Finance in preračunavajo, koliko šolskih malic bi lahko financirali z omenjenim zneskom. Če bi starši 167.751 osnovnošolcev 200 milijonov evrov zgolj leto dni dali na stran, bi s tem zneskom pokrili stroške šolskih malic naših otrok za več kot sedem let, so izračunali.

Glavni vir podatkov statističnega urada (Surs) o porabi drog so letna poročila in raziskave nacionalnega inštituta za javno zdravje ter letna poročila policije. Pri podatkih o prostituciji pa se Surs opira na različne ocene števila prostitutk in druge podatke, ki jih imajo policija, strokovnjaki in mednarodne institucije.

Droge in prostitucija ustvarijo 0,33 odstotka slovenskega BDP Surs ocenjuje, da je bilo lani s trgovino s prepovedanimi drogami in prostitucijo ustvarjenega 0,33 odstotka slovenskega BDP. Slovenska gospodinjstva so za te dejavnosti največ namenila leta 2011 (217 milijonov evrov), največji delež v BDP pa so te dejavnosti imele v letih 1995 in 1996 (0,48 odstotka).

Poznavalec prostitucije in industrije za odrasle Max Modic je skeptičen do podatkov Sursa o porabi za prostitucijo in mamila. "To so navadna natolcevanja. Kako so ocenili, koliko je prihodkov iz dejavnosti, ki ni legalna? To država lahko oceni samo, če sama igra vlogo zvodnika in preprodajalca mamil," je za Finance dejal Modic.