Četrtek,
10. 1. 2013,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 10. 1. 2013, 13.53

8 let

KOKS bo v tujino poslal pismo o aktualnem družbeno-političnem dogajanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prvopodpisana Koordinacija kulturnih organizacij Slovenije (KOKS) bo tujim medijem in nekaterim institucijam poslala informacijo o aktualnem družbeno-političnem dogajanju v Sloveniji.

Z njo želi sporočiti, da demonstracije v državi niso le upor proti ukrepom vlade, temveč tudi izraz želje po vzpostavitvi pravične in demokratične države. Kot so zapisali, demonstracije niso "upor proti varčevalnim ukrepom in nujnim reformam, za kar bi jih rada razglasila desničarska neoliberalna avtokratska vlada Janeza Janše". Slovenski državljani na ulicah po njihovih besedah ne zahtevajo le boljših gospodarskih razmer, temveč tudi vzpostavitev temeljev pravične in demokratične države.

Avtorji pisma poudarjajo, da so protesti v tej običajno mirni državi z dvema milijonoma ljudi, ki je pod več različnimi vladami ohranjala zdravo gospodarstvo in solidno življenjsko raven, izjemoma redki in da tudi zadnji statistični podatki dokazujejo razmeroma zdrave razmere v Sloveniji.

Kot so zapisali, protestniki krivde za recesijo ne pripisujejo le "avtokratski neoliberalni skorumpirani in nesposobni politiki trenutne vlade, temveč sosledju zadnjih skorumpiranih vlad, ki so skrbele le za svoje interese". Zato so pred kratkim tudi zahtevali zamenjavo celotne politične elite.

Vladi pisci pisma očitajo, da se je na pozive državljanov odzvala ošabno in da vztrajno zavrača pogovore s protestniki ter jih raje omalovažuje in se norčuje iz njihovih legitimnih zahtev. Na proteste se je odzvala tudi tako, da je zaprla središče Ljubljane in na ceste razporedila posebne policijske enote.

Premier Janez Janša in najpomembnejši ljudje iz njegove demokratske stranke pa so protestnike označili za "ultralevičarske skrajneže", "zombije" in radikalne "neosocialiste", kot nekakšno protiutež dejansko prisotnim neonacistom, ki so na proteste morda prišli po navodilih same vlade, ki je tako skušala diskreditirati prve proteste, so zapisali.

"Desničarski populistični avtokrat Janez Janša, privrženec in osebni prijatelj madžarskega somišljenika Viktorja Orbana, si je med svojima mandatoma skušal podrediti množične medije, številne od najbolj dobičkonosnih podjetij v državi in vrsto drugih ustanov, v upravne odbore in na vodilne položaje pa spraviti ljudi iz svoje stranke," očitajo predsedniku vlade in dodajajo, da vlada tako skuša "preprečiti svobodo govora in onemogočiti svobodne medije, javno telekomunikacijsko omrežje pa izrabiti kot trobilo svoje stranke".

Na osnutek omenjene informacije, katere sopodpisniki so v začetku bili KOKS, Društvo slovenskih pisateljev (DSP), Odbor za pravično in solidarno družbo ter Gibanje TRS, se je že že konec minulega tedna odzval predsednik vlade Janez Janša in med drugim kot neresnično označil trditev, da je opisal protestnike kot skrajne levičarske zombije in radikalne neosocialiste, da bi jih tako uravnotežil z navzočnostjo neonacistov. Osnutek je bil namreč poslan tudi vsem član PEN, član pa je od 80. let minulega stoletja tudi Janša.

Avtorji omenjene informacije v angleščini, njeni sopodpisniki so sedaj še Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, civilna iniciativa SRP in skupina aktivnih državljanov Vseslovenska vstaja, so zato informaciji v angleščini dodali še prevod Janševega pisma Igorju Koršiču. V njem je Janša Koršiča kot predstavnika KOKS in pobudnika omenjenega pisanja med drugim pozval, naj mu sporoči avtorja besedila, sicer bo za avtorja v pravnem smislu prisiljen prepoznati kar njega samega.