Ponedeljek,
23. 6. 2008,
12.00

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 6. 2008, 12.00

8 let, 5 mesecev

Jelinčič: Pavček je lagal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič je predstavil dokumentacijo, ki bi naj dokazovala krivo pričanje predsednika uprave skupine Viator & Vektor Zdenka Pavčka pred preiskovalno komisijo.

Kot je povedal Jelinčič, to dokazujejo trije dokumenti, ki jih je napisal nekdanji vodja oddelka temeljnih razvojnih programov za nakup vojaške opreme in oborožitve Peter Zupan. To so po Jelinčičevih besedah dokumenti z naslovi Projekt Sistemska tehnika Ravne, Podatki in ocene možnosti in Programi in projekti: možnosti poslov z ministrstvom za obrambo.

Originalni dopis za ministrstvo Poslanec je prisotnim novinarjem razdelil tudi dokumentacijo, povezano s tem, med drugim po njegovih besedah originalni dopis, ki ga je Viator & Vektor poslal ministrstvu. V njem v enem delu piše: menimo, da lahko z našimi poslovnimi povezavami v jugovzhodni Evropi pridobimo konkurenčne ponudbe proizvajalcev namenskih proizvodov za razgradnjo izločenih sredstev: oprema, orožje, minsko eksplozivna sredstva ter prevzamemo organizacijo in realizacijo izgradnje v skladu z zahtevami Morsa, je povedal Jelinčič.

Po njegovih besedah to dokazuje, da je Pavček lagal, ko je na petkovem zaslišanju pred preiskovalno komisijo dejal, da se nikoli ni dogovarjal o kakršnem koli delovanju, povezanim z orožjem.

Da Pavček ni govoril resnice, po besedah poslanca govori tudi drugi dokument, ki ga je podjetje General Dinamics poslalo Pavčku. Kot je pojasnil, je tudi iz tega dokumenta razvidno, da se je Viator & Vektor dogovarjal o proizvodnji tega orožja celo za druge dele Evrope.

"Nadaljnji dokument je zapisnik delovnega srečanja ministrstva za obrambo in Sistemske tehnike na Ravnah iz februarja leta 2004, kjer se govori tudi o proizvodnji lahkih oklepnih vozil," je dejal Jelinčič. Omenil pa je dokument, kjer "se piše in govori o servisiranju in vzdrževanju vozil znamke Tam".

Poslanec je ob tem poudaril, da je dokumentacijo z dopisom že poslal na Policijsko upravo Ljubljana, na vrhovno državno tožilstvo v Ljubljani in obema parlamentarnima komisijama.

Cvikl noče pokazati dokumentov Ob tem je vodja poslanske skupine SNS še pojasnil, da predsednik komisije Milan M. Cvikl noče pokazati dokumentov, ki jih je vlada v zvezi z zahtevo po umiku stopnje strogo tajno iz dokumentacije o trgovini z orožjem med letoma 1991 in 1993 poslala komisiji.

V njih po Jelinčičevih besedah namreč piše, da komisija ni predložila kopije poročila in povzetka. Kot je dejal, komisija zato ne more vsebinsko odločati o zahtevku, zaradi česar jo poziva, naj predloži ustrezno dokumentacijo.

Osebna tožba proti Pavčku Vodja poslanske skupine SNS je ob tem vnovič dejal, da bo Zdenka Pavčka osebno tožil.

Jelinčičeve navedbe kot načrtna manipulacija

V Skupini Viator & Vektor so v odzivu na današnjo novinarsko konferenco vodje poslanske skupine SNS Zmaga Jelinčiča zapisali, da gre za "načrtno manipulacijo z javnostjo in preusmerjanje pozornosti javnosti od utemeljenega suma korupcije, povezanega z izborom dobavitelja kolesnih oklepnih vozil 8x8".

V Skupini Viator & Vektor poudarjajo, da skupina ni v nobenem smislu povezana bodisi s postopki izbora bodisi s preiskavo suma korupcije, ki jo v Sloveniji izvajajo neodvisni finskih in slovenski preiskovalni organi.

Skupina Viator & Vektor je gospodarska družba, "ki deluje v okolju, kjer veljajo etični in profesionalni standardi, zato se ne moremo odzivati na deplasirane obtožbe, ki temeljijo na neutemeljenih, zlaganih anonimnih pismih in podobnih dokumentih," so še zapisali v sporočilu za javnost.