Četrtek,
21. 8. 2008,
15.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 21. 8. 2008, 15.51

8 let

Janša za Demokracijo: Cilj blaginja za vse je dosegljiv

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik vlade Janez Janša je v intervjuju za Demokracijo poudaril, da je ta koalicija zdržala zaradi intenzivne komunikacije in pojasnil, da so partnerje poskušali razumeti in jim pomagati.

Janša tudi meni, da je bil nekdanji predsednik republike Drnovšek dolga leta tista stalnica v taboru LDS in SD, ki je vztrajala na proevropski in proevroatlantski poti Slovenije: "Žal Drnovškove širine pri njegovih političnih naslednikih danes ne najdemo. Vsi po vrsti z eno samo izjemo so mu odrekli utemeljenost trajnega spomina."

Prav zato se zdi Janši iluzorno pričakovati, da bi uspehe priznali tej vladi oz. svoji politični konkurenci, kajti "uspehov in zaslug si niso sposobni priznati niti med seboj".

"Kučan zagotovo živi slabše kot pred 30 leti"

Janše pa se je v pogovoru dotaknil tudi nekdanjega predsednika republike Milana Kučana. Kot je dejal, Kučan zagotovo živi slabše kot pred 30 leti, ko je imel na razpolago vse privilegije, od Brionov do uslug Udbe.

"Kako živimo, je odvisno tudi od zdravja in sreče" Sicer pa občutek, ali danes živimo bolje ali slabše, po Janševo ni odvisen samo od materialnih razmer in statistike, ampak tudi od zdravja, osebne sreče. "Na ravni statistike smo kot skupnost dobro napredovali. Imamo visoko rast in visoko zaposlenost, plače in pokojnine so se realno povečale, inflacijski pritisk blažimo z ukrepi za najrevnejše sloje," je pojasnil.

"Naš največji dosežek je znižanje davkov in odprava številnih administrativnih ovir" Glavni dosežek te vlade je po njegovih besedah "znižanje davkov in odprava številnih administrativnih ovir". Tudi v prvih dvanajstih letih samostojnosti smo imeli ne ravno hiter, kljub temu pa soliden razvoj, ampak tranzicijski levici je v tem času uspelo tudi drastično povečati nekatere socialne razlike, je zatrdil predsednik vlade, saj so "odpravili usklajevanje pokojnin s plačami, polastninili večino skupnega premoženja in ustvarili velik proračunski primanjkljaj".

"V tem mandatu smo prestavili v višjo prestavo"

Po prepričanju Janše so v tem mandatu prestavili "v višjo prestavo", saj so pospešili gospodarsko rast, odpravili so proračunski primanjkljaj in vrnili upokojencem usklajevanje pokojnin s plačami. Predvsem pa so "vrnili samostojnost nadzornim organom, ki varujejo državljana, malega delničarja in potrošnika". "Cilj blaginja za vse je dosegljiv še v življenju naše generacije," je povedal Janša.

Janša v pogovoru obljublja, da si bodo prizadevali tudi v prihodnje, da bi "brezposelni dobili delo, zaposleni dostojno plačo, upokojenci zaslužene pokojnine, podjetniki normalne pogoje gospodarjenja, mladi pa dobre štipendije in kvalitetno šolanje".

"Naš cilj je, da bo čimveč revnih prešlo v srednji razred" "Naš cilj je, da se še naprej pospešeno ustvarjajo razmere, v katerih si bodo revni sami lahko pomagali in bo vse več revnejših prehajalo v srednji razred," je poudaril premier. Kot je dejal, bodo blizu svojega cilja, ko bo 60 ali 70 odstotkov prebivalstva v srednjem razredu, to pa bodo dosegli, "ko bosta normalno delo ali pokojnina vsakomur zagotavljala dostojno preživetje ter šolanje posameznika in družine".

"Decentralizacija ni uspela zaradi opozicije"

Zaradi opozicije jim po njegovih besedah ni uspelo decentralizirati države, zaradi nasprotovanja socialnih partnerjev pa ne popolnoma reformirati trga dela.

"SDS je edina stranka, ki se je samoomejila" Na očitek o nadaljevanju politike eldeesovskih vlad, za katere sta bila značilna korupcija in klientelizem, je odgovoril, da je "SDS edina stranka, ki se je samoomejila in uvedla nezdružljivost političnih in gospodarskih funkcij".

"Bolje, da mediji napadajo, kot da samo hvalijo" Zdajšnje stanje na področju medijev, ki stalno napadajo vlado, je za Janšo bistveno boljše kot preteklo. Po njegovo ni dobro, da se delo vlade ocenjuje enostransko kot slabo, a je vseeno bolje kot med leti 1992 in 2004, ko se je nekritično vsevprek hvalilo: "Ko je bila na oblasti tranzicijska levica in ko so njihovi politični podporniki z novinarskimi peresi v rokah inflacijo, ki je bila večja od današnje, in gospodarsko rast, trikrat manjšo od sedanje, razglašali za zgodbo o uspehu."

"500 novinarjev je dejalo, da je naše predsedovanje nevarnost za EU "

Spomnil pa je tudi na več kot 500 slovenskih novinarjev in dejal, da je lansko leto politična konkurenca v svojo oceno stanja zapisala "hude lažne obtožbe" na račun vlade. "Preko 500 slovenskih novinarjev pa je z lažno peticijo uslužno te diskvalifikacije poslalo v svet," je poudaril predsednik vlade in dodal, da so v njej zapisali, da predstavlja predsedovanje Slovenije nevarnost za Evropsko unijo.

"EU je naše delo ocenila kot uspeh" "Stisnili smo zobe in delali naprej. Slovensko vodenje EU je Evropa ocenila ne kot nevarnost, ampak kot uspeh. Dobili smo čestitke vseh naših 26 partnerjev v EU," je izpostavil Janša in dodal: "Podpisniki peticije so molčali."

"Veseli me, da Pahor namerava nadaljevati z našo politiko kadrovanja" Premiera tudi veseli, da predsednik SD Borut Pahor namerava nadaljevati z "našo politiko kadrovanja". Prav zato pričakuje, da bodo tudi v statut SD vnesli omejitve o nezdružljivosti ter odpoklicali funkcionarje SD iz institucij civilne družbe, kamor ne sodijo in izpostavil olimpijski komite, zvezo društev upokojencev ter univerze.