Petek,
2. 12. 2011,
10.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 2. 12. 2011, 10.54

8 let

Janša poleg poročila objavil tudi pogodbe o prodaji in nakupu nepremičnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik SDS Janez Janša je ob poročilu o svojem premoženjskem stanju na omrežju Facebook objavil tudi pogodbe, ki dokazujejo prodajo in nakup nepremičnin.

Gre za pogodbe med Janšo in podjetjem Imos za prodajo enosobnega in nakup trisobnega stanovanja ter parkirnega prostora, pogodbo o prodaji zemljišča v Trenti ter nakup stanovanja in hiše.

Marca 2005 podjetju Imos prodal enosobno stanovanje v višini 91.125,76 evra Kot je razbrati iz objavljenih pogodb, je Janša marca 2005 podjetju Imos prodal enosobno stanovanje na Neubergerjevi ulici v Ljubljani v višini 91.125,76 evra, od njega pa kupil trisobno stanovanje na Komenskega ulici v Ljubljani v višini 222.516,35 evra. Julija tega leta je Janša od podjetja kupil še dodatno parkirno mesto v vrednosti 13.500 evrov.

Prav tako je iz pogodbe z julija 2005 razvidno, da je Janša za nakup stanovanja na Komenskega ulici v Ljubljani, kot je sam tudi večkrat zatrdil, prodal 15.437 kvadratnih metrov veliko zemljišče v Trenti podjetju Eurogradnje, ki je zanj plačalo 131.214,50 evra. Iz dokumentov tudi izhaja, da gre za priobalno zemljišče ob Soči. Po lokacijski informaciji za promet z nepremičninami, ki jo je izdala Občina Bovec, gre deloma za zazidano stavbno zemljišče z razpršeno pozidavo, deloma pa za območje kmetijskih zemljišč.

Objavil še pogodbo za stanovanje na Mesarski ulici v Ljubljani Janša je prav tako objavil še pogodbo za stanovanje na Mesarski ulici v Ljubljani, ki sta ga septembra lani z ženo kupila v vrednosti 325.000 evrov, in tudi pogodbo za nakup hiše v Šentilju, ki jo je kupil aprila letos. Za hišo je plačal 300.000 evrov, za premično opremo v njej pa še 48.000 evrov.

Nepremičnine, ki jih je kupil in prodal, je sicer Janša naštel tudi v poročilu o svojem premoženjskem stanju, ki ga je poslal medijem in objavil na svojem Facebooku. Ob tem je navedel tudi, koliko je znašala njegova povprečna mesečna plača na posameznih delovnih mestih. Zatrdil je, da nima delnic podjetij niti naložb v vrednostnih papirjih, prav tako nima premoženja ali bančnih računov v tujini. Ima pa osebni avto volvo karavan.

Skupaj z ženo imata mesečno približno 4000 evrov dohodka Trenutno prejema poslansko plačo v višini 2200 evrov, skupaj z ženo imata mesečno približno 4000 evrov dohodka. Ta je obremenjen s kreditom za nakup nepremičnine. Njegov kredit znaša 172.000 evrov, ženin pa 145.000 evrov. Njuna mesečna obveznost tako pri vsakemu predstavlja po približno polovico plače.

Janša je namreč v torek novinarjem dejal, da je v prihodnjih dneh pripravljen zbrati vse pogodbe v zvezi z nakupi ali prodajo njegovih nepremičnin in jih predstaviti javnosti, če to naredijo tudi ostali kandidati, ki se potegujejo za premiersko mesto. Predsednik SD Borut Pahor, predsednik Liste Virant Gregor Virant in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković so že razkrili večino dokumentov.