Petek,
14. 12. 2012,
11.32

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 14. 12. 2012, 11.32

8 let, 5 mesecev

Janša: Naše neodgovorno obnašanje ogroža tudi druge

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
"Referendumska blokada proračuna v Sloveniji je lahko problem za celotno območje evra in negativen signal tudi zunaj Evrope. Naše neodgovorno obnašanje ogroža tudi druge," je v Bruslju opozoril Janša.

Premier Janez Janša je evropskemu komisarju za denarne in gospodarske zadeve Olliju Rehnu v Bruslju pojasnil "eksotično" referendumsko blokado proračuna v Sloveniji. Premier je Rehnu predstavil napore, ki jih vlada vlaga v to, da Slovenijo "potegne iz nevarnih voda". "Podal sem določena pojasnila v zvezi z nekaterimi precej eksotičnimi zadevami, ki smo jim priča pri nas, kot so blokade proračunov in podobnih zadev, kar se ne dogaja drugod," je dejal Janša. "Komisija spremlja Slovenijo" Iz pogovora je po njegovih besedah jasno, da Evropska komisija natančno spremlja dogajanje v Sloveniji. A problem z najnovejšo referendumsko blokado proračuna je po Janševih besedah seveda predvsem problem Slovenije, bistveno manj problem komisije. "Problem Evropske komisije in celega evrosistema je v tolikšni meri, kolikor ta nevarnost približuje Slovenijo trenutku, ko bi nas morali reševati drugi. V tem trenutku pa je to problem za celotno območje evra," je poudaril. Z referendumskimi blokadami tako Slovenija po Janševih navedbah pošilja negativen signal tudi zunaj Evrope. "To ni samo naš problem, nimamo odgovornosti samo navznoter, ampak tudi navzven. Naše neodgovorno obnašanje ogroža tudi druge," je poudaril Janša. "Problem blokade večji, kot morda zgleda na prvi pogled" Poleg tega je opozoril, da je problem blokade proračuna "večji, kot morda zgleda na prvi pogled". V primeru zavrnitve proračuna za prihodnji dve leti na referendumu namreč država v roku enega leta ne more niti predlagati novih proračunskih dokumentov. To bi po Janševih besedah pomenilo, da "bi bila država blokirana na celi črti, ne samo nekaj mesecev, ampak neko obdobje, ki ga z začasnim financiranjem ne bi preživela". "Novega rebalansa letošnjega proračuna ne bo" Janša se je dotaknil tudi rebalansa letošnega proračuna, ta po njegovih besedah ne bo potreben. To je prvič od začetka krize, da bo Slovenija dosegla javnofinančni cilj, ki ga je napovedala v strateških dokumentih, kar je izjemno pomembno za verodostojnost Slovenije, je še izpostavil. Ta informacija je po njegovih besedah izjemno pomembna tudi z vidika signalov, ki jih pošilja Slovenija tako Evropski komisiji kot drugim mednarodnim institucijam.

"Blokada proračuna je sabotaža razvoja in življenja" Premier je že pred tem ob prihodu na drugi dan zasedanja vrha EU dejal, da je referendumska blokada proračuna "sabotaža razvoja in življenja sedanjih in prihodnjih generacij".

Zasilno financiranje po dvanajstinah po njegovih besedah ne ogroža le delovanja nekaterih institucij, ampak tudi uporabo evropskih sredstev, ki so edina na voljo za zagon rasti. "Tisti, ki je vložil referendumsko pobudo na proračun, iz katere lahko nastane zahteva, je naredil nekaj, kar je izven meja zdrave presoje," je poudaril Janša ob prihodu na drugi dan zasedanja vrha EU.

V januar verjetno z zasilnim financiranjem "Kot zdaj kaže, tudi če se nič nadaljnjega ne zgodi, ustavno sodišče zagotovo ne bo moglo intervenirati v času do novega leta, kar pomeni, da bomo v januar zagotovo šli z zasilnim financiranjem," je pojasnil premier.

"Takšno zasilno financiranje ne ogroža samo nekaterih institucij ..." To pa po njegovih besedah ogroža vse. "Najbolj skrbi, da takšno zasilno financiranje ne ogroža samo nekaterih institucij, na primer vaše televizije, ki bo brez virov za delovanje, ampak ogroža uporabo tistih sredstev, ki so pravzaprav edina na voljo za ponoven zagon rasti, to je sredstev iz evropskih skladov," je opozoril in položaj ponazoril na primeru RTV.

Slovenija ima po besedah predsednika vlade še velik del nepočrpanih milijonov iz obstoječe finančne perspektive 2007-2013. "Proračun je v razvojnem delu osredotočen na uporabo teh sredstev. Če bo zdaj blokiran, bomo zamudili čas, ker nam teče že voda v grlo zaradi zamud iz prejšnjih obdobij. V času, ko najbolj potrebujemo te stotine milijonov evrov za investicije, novo rast in delovna mesta, bo dostop do teh sredstev zaradi blokiranja lastnega proračuna pravzaprav preprečen," je še opozoril.

Štrukelj odgovarja: Krivda za nastalo situacijo je v celoti na strani vlade V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije v odzivu na izjavo Janše odgovarjajo, da je "izrazito nerazumno ravnanje vlade, ki pričakuje, da bodo zaposleni pristali na to, da jih postavi pred izvršena dejstva".

"Kljub našemu pozivu, naj se vlada začne pogajati in nam s tem prizna pravico, ki gre predstavnikom delavk in delavcev v vseh demokratičnih državah, torej da lahko zastopajo interese, povezane s pogoji in ceno dela, ni resnih premikov," je dejal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj. "Krivda za nastalo situacijo je v celoti na strani vlade in temu ne more uiti," pravi.

Lombar: Referendum je edino zagotovilo, da je država v lasti državljanov Predsednik ESS Drago Lombar pa je dodal, da so stališča sindikatov jasna: "Glede na to, da ni bilo dogovarjanja in dogovora, je jasno, da preko tistega, za kar se zavzemamo, ne moremo iti niti za ceno referenduma." "Še bolj pa nas skrbi, da premier govori, da je glavni problem v Sloveniji referendum," je dejal. "Referendum je za nas še edino zagotovilo, da je država v lasti državljanov. Če tega instrumenta ne bi imeli, se vprašajmo, kje bi danes bili," je pozval.

Lombar je kot problem v Sloveniji ocenil, da nimajo sogovornika in "da nekdo vztraja pri stališču 'vzemi ali pusti'". "To niso pogajanja," je opozoril.

"Če nismo socialna država, naj se to napiše v ustavo" Načelo vzemi ali pusti, pa ne razumejo kot pogajanja: "Če nismo več socialna država, naj to najprej spremenijo v ustavi in šele nato naj gredo v spremembe referendumske zakonodaje," je še povedal Lombar.