Torek,
12. 4. 2022,
11.02

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

51

Natisni članek

Državni zbor Janez Janša Janez Janša Gregor Perič zaslišanje preiskovalna komisija DZ

Torek, 12. 4. 2022, 11.02

2 leti

Janša Koprivcu: Ne jokati #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

51

Pred preiskovalno komisijo DZ o domnevnem nezakonitem financiranju stranke SDS se je nadaljevalo zaslišanje premierja in predsednika SDS Janeza Janše. "Madžarski kapital v NTV24 je znašal 850 tisoč evrov, v Novo hišo pa 200 tisoč evrov. Medtem je v Pop TV 200 milijonov evrov češkega in nizozemskega kapitala. To so razmerja, o katerih se pogovarjamo. Teh 200 milijonov evrov kapitala v neki drugi medijski hiši drastično obračunava z našo stranko in je stokrat močnejši. Ne mi jokati zaradi tega, da tudi vas kdo kritizira na Nova24TV," je članu komisije Marku Koprivcu iz SD odgovoril Janša.

Premier Janez Janša je uvodoma poudaril, da je njegov čas danes omejen in da ima za zaslišanje le dobro uro časa. Poudaril je, da je ob ustanavljanju podjetij NTV24 in Nova hiša, ki izdaja spletni portal Nova24TV, tako kot na tisoče drugih delničarjev kupil delnice in delež podjetij v znesku nekaj tisoč evrov skupaj. Tako kot številni drugi delničarji še vedno ostaja solastnik.

Zaradi nizkega vložka po lastnih besedah koristi od tega ni imel. Na vprašanje člana komisije Marka Koprivca, ali ima vpliv na uredniško politiko, je odgovoril, da je vpliv sorazmeren z deležem, ki verjetno znaša 0,1 odstotka.

"Tega, kar se krade iz državnih podjetij v Sloveniji, ne preiskujete"

Da bosta podjetji nekaj časa poslovali z izgubo, je bilo po Janševih besedah pojasnjeno tudi vsem preostalim delničarjem. "Kar se tega tiče, mislim, da nihče ni imel nobenih koristi. Za razliko od številnih drugih medijskih projektov v Sloveniji, kjer so se mnogi takoimenovani oligarhi močno okoristili. Med vsemi naložbami v medije je le nekaj odstotkov madžarskega kapitala oziroma kapitala madžarskih podjetij. Od kod vam podatek, da so nekatera od teh podjetij povezana z madžarskim predsednikom vlade? Je to sklep sodišča, podatek iz registra ali samo opletate z insinuacijami?" je poslanca Koprivca na seji vprašal predsednik vlade.

Nadaljeval je, da je trenutno v Sloveniji, ko gre za deleže tujih podjetij, slika taka, da je delež madžarskega kapitala dvoodstoten in ostalih držav 98-odstoten. "Če gremo po letnem prometu, pa je samo iz Češke oziroma Nizozemske, od koder prihaja lastnik POP TV in Kanal A, 72 odstoten delež in imajo tudi približno takšen vpliv, ko gre za delež medijev in na listi neke stranke kandidira skoraj celo sorodstvo urednice tega podjetja," je povedal predsednik vlade.

Janez Janša
Novice Janša Möderndorferju: Ali slabo slišite? #video

Predsednik vlade je nadaljeval, da se je iz slovenskih državnih podjetij prelilo na milijone in na desetine milijonov evrov, na primer, iz državnega Telekoma, Gen-a, "pa vas to nič ne skrbi, skrbijo pa vas vlaganja tujih privatnih podjetij, ki so denar prinesla v Slovenijo," je dejal Janša in dodal, da komisija "preiskuje, kar prihaja v Slovenijo in plemeniti kapitalsko strukturo, ne preiskuje pa tistega, kar se krade iz državnih podjetij. To, kar je šlo iz slovenskih državnih podjetij za Pop TV, Žurnal24 in Dnevnik, se je neposredno prelivalo v dobičke, ki so šli iz Slovenije. Na desetine milijonov evrov je šlo za takoimenovane oligarhe na Češkem, Nizozemskem in v Avstriji," je opozoril.

"Stokrat močnejši kapital obračunava z našo stranko"

Janša je na vprašanja o financiranju SDS dejal, da se stranka ne financira iz tujine in tudi, da se financira zakonito. "Poznamo pa neko drugo stranko, ki ne plačuje dolgov v volilnih kampanjah. Madžarski kapital v NTV24 je znašal 850 tisoč evrov, v Novo hišo pa 200 tisoč evrov. Medtem je v Pop TV 200 milijonov evrov češkega in nizozemskega kapitala.

To so razmerja, o katerih se pogovarjamo. Teh 200 milijonov evrov kapitala v neki drugi medijski hiši drastično obračunava z našo stranko in je stokrat močnejši. Ne mi jokati zaradi tega, da tudi vas kdo kritizira na Nova24TV," je Koprivcu odgovoril Janša.

 

Kako ocenjujete vlogo medijev v predvolilni kampanji?

  • Naklonjeni so levici
    88,73 %
    4150 glasov
  • Naklonjeni so desnici
    8,06 %
    377 glasov
  • Poročajo profesionalno
    3,21 %
    150 glasov
Oddanih 4677 glasov