Jan Tomše

Torek,
21. 5. 2013,
12.27

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 21. 5. 2013, 12.27

8 let, 5 mesecev

Janković: Ni mi žal za sodelovanje s Tovšakovo

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Župan Ljubljane Zoran Janković je pred novinarji spregovoril o aktualnih dogodkih: izginotju Tovšakove, fiskalnem pravilu, sindikatih, ki so pristali na nižje plače, in vračanju dolga sina Jureta.

"Ne morem komentirati, včeraj sem izvedel, enako kot vi. Počakajmo," je ljubljanski župan Zoran Janković na novinarski konferenci, na kateri je predstavljal nove gradbene projekte v prestolnici, odgovoril na vprašanje, ali je presenečen nad izginotjem nekdanje prve dame propadlega Vegrada Hilde Tovšak. Dodal je, da sodelovanja s Tovšakovo v preteklosti ne obžaluje, Vegrad pa je opisal kot podjetje z znanjem in izkušnjami. Posebej je poudaril, da verjame v pravno državo: "Pričakujem, da bo pravna država delovala za vse, verjamem v pravico, trdim, da bo pravica zmagala."

Fiskalnega pravila ne bi vpisoval v ustavo Prvi mož Ljubljane je vnovič povedal, da ni naklonjen vpisu finančnega pravila v ustavo. "Tega od nas nihče ne zahteva, razen nas samih. Sam pravila ne bi vpisoval v ustavo, posebej ne bi vpisoval nobenih datumov," je dejal. Kar želi videti tujina, so po njegovem mnenju rezultati.

Sindikati so dali izjemen prispevek k sanaciji proračuna Dogovor, ki so ga včeraj z vlado podpisali sindikati javnega sektorja, je Janković pozdravil z naslednjimi besedami: "Dali so izjemen prispevek k sanaciji proračuna." Jankoviću se sicer zdi delitev na javni in zasebni sektor umetno ustvarjena in, kot pravi, je sam ne sprejema, javni sektor pa si po njegovem mnenju zasluži spoštovanje.

Juretov upnik Pišljar doslej dobil vrnjeno nekaj manj kot 900 tisoč evrov Jankovič je spregovoril tudi o poravnavi s podjetnikom Marjanom Pišljarjem, upnikom njegovega sina Jureta, in povedal, da je ta v ponedeljek dobil v roke podpisano pogodbo za hišo v Grosupljem in njene ključe. Hiša je ocenjena na 300 tisoč evrov, slabih 600 tisoč evrov pa je Pišljar, do katerega ima Jure Janković dolg v skupni višini treh milijonov evrov, v okviru poravnave prejel že pred tem. O tem, kako bo poravnan preostanek dolga, Janković ni spregovoril, poudaril pa je, da je pogodba, pri kateri je izposojeni znesek dva milijona, obveznost vračila pa tri milijone evrov, zanj nerazumna.

Podal bo predlog, a ostaja skrivnosten, glede česa Očitke, da se je s tem, ko se po objavi poročila protikorupcijske komisije ni umaknil iz politike, sam "znašel v istem čolnu z Janšo", je Janković odločno zavrnil. "Kdo pa je bil največji nasprotnik nepravične politike Janeza Janše? Ne razumem, zakaj se KPK brani tega, da bi šla zadeva na sodišče. Mnogo lažje bi mi bilo, če bi me česa obtožili," je dejal in dodal, da bo v enem mesecu sam "podal predlog", pri čemer ni želel razkriti, na kaj naj bi se omenjeni predlog nanašal.

Kdo je ugotavljal koruptivnost in pri kom, se sprašuje Janković Janković je komentiral tudi pred kratkim objavljeno anketo, ki za je vodilne v slovenskih podjetjih ugotovila visoko, 96-odstotno stopnjo koruptivnosti. Sam ugotovitvam, kot je dejal, ne verjame. "Ne vem, kdo je izvedel to anketo, ne vem, kdo je v njej sodeloval," je dejal.

Se bo vrnil v državno politiko? Ljubljanski župan ni želel odgovoriti na vprašanje, ali bi se kmalu lahko spet podal v državno politiko. "Ko se bom odločil, vas bom obvestil," je bil skop z odgovorom.