Torek,
8. 2. 2011,
20.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 8. 2. 2011, 20.31

8 let

Idrija prevzela naziv Alpsko mesto 2011

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S svečano prireditvijo v idrijski Modri dvorani je Idrija proslavila prevzem naziva Alpsko mesto leta 2011 in počastila slovenski kulturni praznik.

Tako je postala štirinajsto mesto na območju osmih alpskih držav, ki se bo leto dni ponašalo s tem nazivom in si prizadevala za ohranjanje ravnovesja med naravnim okoljem in človekovo dejavnostjo.

V načrtu različni okoljski projekti Idrija se je s prevzemom naziva Alpsko mesto leta 2011 pridružila skupnosti mest iz drugih držav alpskega prostora, ki so ta naziv doslej že prejela zaradi svoje zavezanosti pri uresničevanju Alpske konvencije, ki jo v konkretnih okoljskih in razvojnih projektih uresničujejo v vsakdanjem življenju.

V Idriji bodo v letu dni, ki je pred njimi, izpeljali nekaj okoljskih projektov, kot so varstvo tal, varstvo gozda, učinkovito delovanje čistilnih naprav in predvsem proizvodnje okolju prijazne energije. Med predstavljenimi projekti bodo predvsem decentralizirana mreža čistilnih naprav, urejanje kolesarskih poti, ureditev geoparka, lokalni energetski koncept z izkoriščanjem obnovljivih virov, ureditev tekočega in mirujočega prometa v mestu ter prizadevanje za ustanovitev svetovnega centra za živo srebro.

"Smo v pilotskem projektu nizkoogljične občine, tako da bomo v tem času izvedli številne projekte, ki jih od nas pričakujeta tako Evropska unija kot Alpska konvencija," je na novinarski konferenci povedal idrijski župan Bojan Sever.

Priložnost za promocijo Sodelovanje v mreži alpskih mest odpira Idriji tudi konkretne poslovne priložnosti. "Naziv alpsko mesto je tudi izvrstna priložnost za promocijo in krepitev prepoznavnosti Idrije v mednarodni javnosti, kar bomo v tem letu poskušali izkoristiti tudi z organizacijo odmevnih dogodkov," je še dejal Sever.

Idrijski župan je naziv Alpsko mesto 2011 prejel iz rok predsednika Društva Alpsko mesto leta Huberta Buhla. Priložnostno darilo pa mu je predal tudi župan avstrijskega Bad Aussee, alpskega mesta 2010 Otto Marl.

Slovestnost prepletena z umetnostjo Idrija želi s sprejemom naziva Alpsko mesto na slovenski kulturni praznik dati prevzemu tega laskavega naziva posebno mesto v domači in mednarodni javnosti. Zato je bil program oblikovan tako, da so v prvem, protokolarnem delu slovesnosti prevzeli naziv, številne zbrane domačine in goste je nagovoril tudi minister za okolje in prostor Roko Žarnić. Za drugi del slovesnosti, ki je bil umetniško zasnovan, je občina Idrija k sodelovanju povabila predvsem domače ustvarjalce.

Z naslovom se je ponašal tudi Maribor Idrija ni prvo slovensko Alpsko mesto, saj je ta naziv leta 2000 dobil Maribor. Osnovna ideja - da so Alpe eno leto glavna tema v nekem mestu - se je porodila leta 1995 v Beljaku v Avstriji. Leta 1996 je bilo ustanovljeno društvo Alpsko mesto leta, prvo alpsko mesto pa je leta 1997 postal Beljak. V začetku so bile glavna vsebina kulturne prireditve, danes pa je osrednja dejavnost izvajanje Alpske konvencije.