Petek,
29. 2. 2008,
21.55

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 29. 2. 2008, 21.55

8 let, 6 mesecev

HTV: Hrvaška ponudila Sloveniji in Italiji plačilo ulova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaška je ponudila delno izvajanje svoje zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) za članice EU, tako da bi Italijani in Slovenci lahko ribarili na območju ERC, a bi za to morali plačati nadomestilo.

Nadomestilo naj bi plačala EU

O tem je poročala hrvaška televizija. HTV je v osrednjem dnevniku to trditev podprla z izjavo podpredsednika sabora Josipa Friščića, ki je dejal, da bo Hrvaška "ERC izvajala, a pod določenimi pravili" in da bodo torej Italijani in Slovenci morali plačati za tisto, kar so ulovili. Novinar je ob tem v prispevku navedel, da naj bi nadomestilo plačala Evropska unija.

Italijanski ribiči letno na območju ERC ulovijo za 200 milijonov evrov rib "Za plačilo ulovljenih rib je nujno, da Italijani najprej sprejmejo takšno rešitev. Šele po tem lahko določimo nova pravila igre v Jadranu - v katerih območjih se lahko lovijo ribe, kdaj in kaj se lahko lovi in koliko tega je možno uloviti," je pojasnil Friščić. HTV ob tem navaja, da italijanski ribiči letno na območju ERC ulovijo za 200 milijonov evrov rib.

Blokade hrvaških pogajanj z EU so edini razlog za novi hrvaški predlog glede ERC

HTV ocenjuje, da so tedni blokade hrvaških pogajanj z Evropsko unijo edini razlog za novi hrvaški predlog glede ERC. "Premier Ivo Sanader in predsednik Hrvaške kmečke stranke Friščić sta do pred nekaj dnevi trdila, da od ERC ne bodo odstopili niti za milimeter, danes pa že vedo podrobnosti kompromisa ali odstopanja," je poročala HTV.

Italija in Slovenija bosta lahko lovili ribe dokler Hrvaška ne vstopi v EU Predsednik sabora Luka Bebić je izjavil, da gre za "realen in razumski predlog," s katerim bi Hrvaška ohranila svoje pravice. "Italijani in Slovenci bodo lahko lovili ribe do tistega trenutka, ko bo Hrvaška postala članica Evropske unije," je ocenil.

Sedaj je slab čas za omenjena pogajanja Podpredsednik sabora iz vrst opozicije, Neven Mimica iz Socialdemokratske stranke (SDP), pa je ocenil, da je sedaj slab čas za omenjena pogajanja, saj bodo parlamentarne volitve v Italiji čez nekaj tednov, v Sloveniji pa čez nekaj mesecev.