Sreda,
30. 1. 2008,
16.44

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 30. 1. 2008, 16.44

8 let, 6 mesecev

Hrvaški radio: Slovenski ribiški ladji v hrvaškem morju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaški radio je poročal, da sta dve slovenski ribiški ladji, Riba 1 in Riba 2, danes dopoldne prešli "sredinsko črto" v Piranskem zalivu in nadaljevali ribolov v "hrvaškem teritorialnem morju".

Kot je še poročal radio, so tudi hrvaški policisti zabeležili prihod dveh slovenskih ladij ter so napovedali, da bodo ukrepali, kot je običajno.

Ladji naj bi dvigovali mrežo povsem ob Savudrijski obali Hrvaški radio je povzel izjavo podpredsednika istrskega ceha ribičev Danila Latina, ki je opazoval slovenski ladji. Povedal je, da sta danes dopoldan omenjeni ladji "kršili suverenost ozemlja Republike Hrvaške na ta način, da sta lovili ribe v hrvaških teritorialnih vodah". Po njegovih navedbah sta ladji dvigovali mrežo "celo manj kot navtično miljo pred pristaniščem Savudrija".

Prihod slovenskih ribiških ladij je za hrvaški radio potrdil tudi načelnik operativno-komunikacijskega centra policijske uprave istrske Marko Petković, ki je napovedal, da bodo sprejeli "običajne ukrepe".

Direktor družbe Riba na telefonski klic ni odgovoril Piranski ribič Zlatko Novogradec pa je povedal, da je sam za novico izvedel iz medijev in konkretno o tem ne ve ničesar. "Če oni štejejo polovico zaliva za Hrvaško, potem je možno, da so naši šli v hrvaške vode," je dejal.

Novogradec meni, da je šlo verjetno za ladji Riba 1 in Riba 2 družbe Riba. Njen direktor Loredano Glavič na telefonski klic STA ni odgovoril.