Nedelja,
3. 2. 2008,
11.38

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 3. 2. 2008, 11.38

8 let, 6 mesecev

Hrvaška ne more nikogar kaznovati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Hrvaški zakon o ERC ni usklajen z zakonom o prekrških, zato Hrvaška ne more kaznovati nikogar, ki lovi v ERC.

Hrvaški Jutarnji list, ki je objavil informacijo, za napako krivi prejšnjo hrvaško vlado, ki v štirih letih ni ugotovil, da za ERC ni osnovnega pogoja. Po zakonu o prekrških lahko hrvaška policija ukrepa le na območju države, ki se konča z morsko mejo. ERC je zunaj hrvaških voda. Policija tako kršitelje ne more kaznovati, niti jih privesti pred sodnika za prekrške ali jim odvzeti opremo.

Kako bi EU reagirala na odpravljanje neskladja?

Neskladje je ugotovila medresorska skupina, ki se ukvarja z ERC. Zaključili so, da je ministrstvo za pravosodje ob pisanju zakona o prekrških očitno pozabilo rešiti vprašanje izvajanja teritorialne meje.

V pripravah na ERC so imela vsa hrvaška ministrstva nalogo, da preveri, če v njihovih zakonih in predpisih obstajajo ovire za izvajanje ERC.

Odprava te napake bi bila po tehnični plati preprosta, ker bi sabor verjetno izglasoval spremembo, ki bi neskladje odpravila. Težava je v tem, ker evropsko unijo izvajanje ERC za njene članice tako moti, da se omenja blokada pristopnih pogajanj s Hrvaško. EU, Italija in Slovenija bi v času, ko se problem rešuje, v tem lahko prepoznale hrvaško aroganco, piše Jutarnji list.