Sreda,
11. 2. 2015,
14.22

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 11. 2. 2015, 14.22

8 let, 5 mesecev

Guverner Jazbec zagotavlja, da ni prirejal dokumentov (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec odločno zanika vsa namigovanja o ukrepih, ki jih je centralna banka sprejela leta 2013. Pravi, da gre le za izpodbijanje kredibilnosti centralne banke.

"Pri dokapitalizaciji bank in razlastitvi imetnikov podrejenih obveznic nismo ravnali v nasprotju z zakonom in svojimi pristojnostmi," je Jazbec poudaril na novinarski konferenci.

Očitke, da so pri izrednih ukrepih za banke po rezultatih stresnih testov decembra 2013 prirejali dokumente in manipulirali s podatki, je Jazbec zavrnil in povzel potek komunikacije med vsemi stranmi, preden je Banka Slovenije izdala sklep o izrednih ukrepih v bankah. Nanizal je, kako si je datumsko sledila ta komunikacija, kako je potekal ves postopek ter po kakšni metodologiji.

"Če je resnična teza, da je Banka Slovenije prirejala dokumente, je mogoče pričakovati, da bo nekdo pokazal originalen in ponarejen dokument. Mi imamo le originalnega, ki ste ga videli in ki ga ima tudi ustavno sodišče, ki odloča o ustavnosti vsega postopka," je dejal guverner.

Pri pokrivanju negativnega kapitala bank morajo sodelovati lastniki in upniki podrejenih instrumentov Po vrednostih sredstev bank pod nadzorom tujih neodvisnih ocenjevalcev je bilo namreč ugotovljeno, da je kapital nekaterih bank negativen. Posledici takšne ugotovitve bi bili stečaj banke in zahteva za izplačilo zajamčenih vlog varčevalcev. Da se prepreči stečaj, pa je potrebna dokapitalizacija bank za pokritje negativnega kapitala in doseganje zahtevane kapitalske ustreznosti. Banke z ugotovljenim negativnim kapitalom so zato zaprosile za državno pomoč, pogoj zanjo pa je, da lastniki in upniki podrejenih instrumentov sodelujejo pri pokrivanju negativnega kapitala.

Na očitek, da so banke preveč kapitalizirane, je odgovoril s podatkom, da je bila razlika med njihovo zahtevo in resničnimi dokapitalizacijami med letoma 2010 do 2012 skoraj milijardo evrov. "Slovenski bančni sistem in domače banke so kapitalsko pod povprečjem EU," je odvrnil.

Če kdo misli, je nadaljeval, da ima Banka Slovenije takšno moč, da lahko ves evrski sistem pripravi do tega, da naredi teste, ki bi dokazali, da morajo slovenski davkoplačevalci dati v banke več denarja, kot je potrebno, živite v bujni domišljiji, je bil slikovit in menil, da gre le za izpodbijanje kredibilnosti centralne banke.

"Domneve o ponarejanju dokumentov na Banki Slovenije morajo biti preiskane Transparency International Slovenia (TI Slovenia) obsoja po njihovem mnenju netransparentno delovanje Banke Slovenije glede navedb in obtožb, da so pri izrednih ukrepih za banke decembra 2013 prirejali dokumente in manipulirali s podatki. Po mnenju generalnega sekretarja TI Slovenia Vida Dorie morajo biti domneve o ponarejanju dokumentov preiskane.

"Nedopustno je, da celotna metodologija ocene kapitalske ustreznosti bank ni javna, sploh zato, ker je ta ocena vplivala na ogromne vložke davkoplačevalskega denarja v slovenske banke ter izbris lastnikov podrejenih obveznic," so sporočili iz TI Slovenija.

V TI Slovenia poudarjajo, da primer osvetljuje "problematiko t.i. pojava vrtljivih vrat, saj se je eden izmed akterjev v zgodbi, takratni generalni sekretar na ministrstvu za finance Mitja Mavko, kmalu po podpisu dokumentov zaposlil v Evropski banki za obnovo in razvoj, medtem ko je sedel in še vedno sedi v upravnem odboru DUTB".

Pristojne institucije so zato pozvali k ukrepanju, ki bo zagotovilo razjasnitev vseh dejstev in hkrati zagotovilo odgovornost pristojnih oseb.

So bili podatki prirejeni? Očitki so prisotni že vse od izvedbe ukrepov konec leta 2013, ostrejši pa so postali po tem, ko je časnik Finance v ponedeljek objavil prepis pogovora med njihovim kolumnistom Tadejem Kotnikom, sicer prizadetim imetnikom podrejenih obveznic, in njegovim neimenovanim znancem iz Banke Slovenije. Ta med drugim razkriva, da so bili podatki, ki so bili podlaga za ukrepe Banke Slovenije v nato podržavljenih bankah, domnevno prirejeni.

V petek seja parlamentarne komisije za nadzor javnih financ Domneve o nepravilnostih danes odmevajo tudi v parlamentu. Za v petek je na to temo sklicana seja parlamentarne komisije za nadzor javnih financ, neuradno pa v NSi že zbirajo podpise za zahtevo izredne seje DZ o tej problematiki.

Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) je zato vse pristojne organe že nemudoma po objavi pozvalo, naj v skladu s svojimi pristojnostmi nemudoma uvedejo preiskavo zoper uslužbence Banke Slovenije, predvsem njeno vodstvo in vodje ključnih oddelkov.

Mali delničarji jezni na Banko Slovenije in nekdanjega ministra Čuferja V društvih malih delničarjev MDS in VZMD že dolgo opozarjajo na domnevne nepravilnosti pri izvedbi ukrepov za krepitev stabilnosti bank, predvsem pri določitvi kapitalske ustreznosti bank na podlagi izvedenih pregledov kakovosti aktive bank in obremenitvenih testov jeseni 2013. Očitki letijo tako na Banko Slovenije kot na takratno vlado oziroma na ministrstvo za finance pod vodstvom Uroša Čuferja.

Na ustavno sodišče so nato po uveljavitvi novele zakona o bančništvu, ki je bila pravna podlaga za odpis, pobude vložili tako stanovski združenji malih delničarjev kot varuh človekovih pravic in državni svet.

Delavci ne bodo plačevali malopridnosti bančnega sistema V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) pa so premierju Miru Cerarju poslali pismo z jasnim sporočilom: "Ne bomo plačevali malopridnosti našega bančnega sistema!" Med drugim so spomnili na domnevne nepravilnosti v Banki Slovenije ter "kapitalsko prenapihnjene" poslovne banke.

V primeru, da je resnično prišlo do prevelike dokapitalizacije slovenskega bančnega sistema, sindikati Cerarja pozivajo, naj vsa ta sredstva do zadnjega evra tudi pridobi nazaj. Ob tem želijo, da takoj sproži zakonodajni postopek, s katerim bo postavil delavce - in ne banke - na prvo mesto pri poplačilu terjatev iz stečajne mase.