Četrtek,
5. 6. 2008,
14.44

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 5. 6. 2008, 14.44

7 let

Golobič: Sestanek avgusta 2005 mogoče označiti z najvišjo stopnjo korupcije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Sestanek 12. avgusta 2005 je mogoče označiti z najvišjo stopnjo korupcije, je poudaril predsednik stranke Zares Gregor Golobič.

Medtem ko se novinarji Dela in Liberalna Akademija kritično odzivajo na zadnje dogajanje na časopisu Delo, je Golobič spomnil na sestanek na katerem naj bi Janez Janša v zameno za vpliv na Delu prodal Mercator.

"Puščanje megle" "Puščanje megle" je po Golobičevem mnenju resnica zgodb o boju vlade zoper korupcijo. Takšen je odziv prvaka stranke Zares Golobiča na navedbe predsednika vlade Janeza Janše na izrednem zasedanju državnega zbora, da sta bila do leta 2005, ko je ta vlada nastopila mandat, gospodarski kriminal in korupcija belih ovratnikov del sistema.

"Del je prevzel celoto" Golobič zavrača omenjene navedbe kot neutemeljene in opozarja, da je "zdaj ta del prevzel celoto" ter omenja, da je zdajšnja vlada začela mandat s sestankom, ki ga je mogoče označiti "z najvišjo stopnjo korupcije, ki se lahko zgodi". Kot je znano, gre za sestanek v premierovem kabinetu avgusta 2005, na katerem naj bi se udeleženci sestanka pogovarjali o prodaji Mercatorja, kar pa predsednik vlade Janša zanika.

"V prejšnjih mandatih sta bila korupcija in gospodarski kriminal ustrezno preganjana" Gregor Golobič ob tem ugotavlja, da sta bila korupcija in gospodarski kriminal v prejšnjih mandatih ustrezno obsojena in preganjana in omenja primer edinega državnega sekretarja Borisa Šuštarja, ki je bil v Sloveniji zaradi zlorabe uradnega položaja kot državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo obsojen na šestletno zaporno kazen. Poleg tega še opozarja, da je denimo "protikorupcijska klavzula" dediščina vlad Janeza Drnovška.

Hajdinjak: Pomoč vlade podjetjem ne more biti korupcija

Kabinet predsednika vlade zavrača trditve Gregorja Golobiča, da je šlo pri sestanku v kabinetu premiera Janeza Janše avgusta 2005 za primer najvišje stopnje korupcije. Kot je zapisal tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak, "Golobič zgolj slepo ponavlja manipulacije, o katerih je obveščen iz druge ali tretje roke".

Kot je v odzivu na izjavo predsednika stranke Zares izjavo zapisal tiskovni predstavnik vlade, o vsebini pogovora na omenjenem sestanku priča zabeležka, ki jo je zapisala in lastnoročno podpisala takratna državna sekretarka Andrijana Starina Kosem. "Kot izhaja iz zapisa sestanka, je bil ta namenjen načrtom ter tudi težavam slovenskih podjetij, katerih predstavniki so bili navzoči na sestanku, pri nastopanju na tržiščih Jugovzhodne Evrope," je zapisal Hajdinjak.

Ena izmed nalog vlade v sedanjem mandatu je tudi pomoč slovenskemu gospodarstvu Kot pojasnjuje, je bila namreč ena izmed nalog vlade v sedanjem mandatu tudi pomoč slovenskemu gospodarstvu pri prodiranju na nova, včasih premalo izkoriščena tržišča oziroma pomoč pri odpravljanju težav, s katerimi se le ta srečujejo na tujih trgih: "Na sestanku je vladna stran tako pomoč tudi obljubila."

Kos: Komisija se s celotnim nakupom Mercatorja ukvarja že od leta 2005

Komisija za preprečevanje korupcije se s celotnim nakupom Mercatorja ukvarja že od leta 2005, je povedal predsednik komisije Drago Kos. Ko bo komisija analizirala vso dokumentacijo, s katero razpolaga in jo je pridobila šele pred kratkim, bo lahko kaj rekla o tej zadevi, je še dejal Kos.

Trditev predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča, da naj bi pri sestanku, ki je 12. avgusta 2005 potekal v kabinetu predsednika vlade, šlo za primer najvišje stopnje korupcije, ki se lahko zgodi, Kos ni mogel komentirati.

"Dejanje je koruptivno, če pride do kršitev dolžnega ravnanja" "Da bi lahko komisija kakšno ravnanje prepoznala kot koruptivno, bi moralo - kot prvi pogoj - priti do kršitev dolžnega ravnanja," je o očitku glede omenjenega sestanka dejal Kos.