Četrtek,
1. 9. 2011,
14.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 14.09

8 let

Frangež vztraja, da je poročilo o tranzitu orožja že v celoti javno v DZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novinar Matjaž Frangež, ki je na spletu objavil dokument o tranzitu orožja iz leta 1993, zagotavlja, da je dokument v celoti javno dostopen v DZ.

"Če bi v DZ korektno pregledali celotno dokumentacijo, bi ugotovili, da navedbe držijo," je zapisal potem, ko so v DZ pred dnevi pojasnili, da je javno dostopen le del dokumenta. Frangež že od petkove objave poročila na svoji spletni strani trdi, da je zadeva javno dostopna z odločbo informacijske pooblaščenke, medtem ko so v DZ v preteklih dneh pojasnili, da ima oznako informacije javnega značaja na podlagi odločbe informacijske pooblaščenke le del dokumenta, in sicer od strani 12 do 19, ne pa celoten dokument, ki ga je objavil Frangež. V DZ zaznali le eno izmed štirih alinej Avtor knjig o orožarskih poslih po osamosvojitvi Slovenije ugotavlja, da so pregledovalci dokumentacije v DZ zaznali le eno izmed štirih alinej, kjer je dokument omenjen. "Če bi v DZ korektno pregledali celotno dokumentacijo, bi ugotovili, da moje navedbe držijo," je zapisal.

Tako pojasnjuje, da je dokument, ki ga je objavil na spletu, štirikrat naveden v odločbi, s katero je bilo odločeno o statusu dokumenta. V dokumentaciji DZ se namreč dokument večkrat pojavi tudi le v posameznih delih, posledično je večkrat naveden tudi v odločbi informacijske pooblaščenke, je zapisal.

V odločbi informacijske pooblaščenke je tako po njegovih navedbah v eni alineji naveden celoten dokument oz. vse strani dokumenta, v treh drugih alinejah odločbe pa so vnovič navedene nekatere posamezne strani dokumenta. V odločbi informacijske pooblaščenke je torej kot javen eksplicitno naveden celoten dokument in trikrat posamezni deli tega dokumenta, navaja Frangež.

V DZ opazili svojo napako V državnem zboru so pojasnili, da so vnovič pregledali orožarsko dokumentacijo in odločbe informacijske pooblaščenke, in ugotovili, da Frangeževe navedbe držijo in da je torej dokument dejansko javen v celoti.

Da je dokument javen v celoti, je potrdila tudi informacijska pooblaščenka.

Vlada zavrnila dostop do dokumenta Dan, preden je Frangež objavil dokument, je sicer vlada, še prej pa ministrstvo za obrambo (Mors), medijskim hišam POP TV in Radiotelevizija Slovenija zavrnila dostop do omenjenega dokumenta. Zaradi objave dokumentov na spletu so na ministrstvu za obrambo v preteklih dneh napovedali, da bodo zaradi suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov pri objavi dokumenta sprožili ustrezne postopke.

Odškodninski postopki zoper vlado in Mors? Frangež pa zdaj napoveduje, da se bo v naslednjih dneh odločil, ali bo zoper oba državna organa, katerih predstavniki so ga "neutemeljeno označili za storilca hujšega kaznivega dejanja", sprožil ustrezne odškodninske postopke.

Na ministrstvu so pojasnili, da so pri zavrnitvi vpogleda ravnali v skladu z odločbo informacijske pooblaščenke. Ob tem dodajajo, da jim ni znano, da je dokument v DZ na podlagi odločbe informacijske pooblaščenke v celoti javen. Če bodo znana nova dejstva, pa bodo preučili, kako bodo ravnali vnaprej, so dodali.