David Kos

Petek,
14. 3. 2014,
15.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 14. 3. 2014, 15.02

8 let

Franc Bogovič verjame v padec nepremičninskega zakona

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada je želela z vložitvijo dopolnila, s katerim bi odpravili davčno razlikovanje med zasedenimi in praznimi nepremičninami, podtakniti v zakon, ki nima davčne narave, je prepričan Franc Bogovič.

Davčna uprava bi lahko tako še naprej lahko po polodstotni davčni stopnji pobirala davek za nerezidenčna stanovanja.

Parlamentarni odbor za finance je namreč sinoči za sprejem pripravil predlog novele zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, v katero pa v nasprotju z napovedmi vlade ni vključil tudi enotne obdavčitve vseh stanovanjskih nepremičnin, tako zasedenih kot praznih. Davčno vsebino bi torej koalicija želela dopolniti k nedavčnemu zakonu.

V zakonodajno-pravni službi DZ so namreč opozorili, da gre za kršitev ustave, še posebej po prepovedi referendumov zaradi zakonov z davčno vsebino.

"Gre za čisto zavajanje vlade" "Gre za zavestno kršitev tako poslovnika DZ kot tudi ustave. To je potrdila tudi zakonodajno-pravna služba DZ," je včerajšnje dogajanje na odboru DZ za finance opisal predsednik SLS in prvopodpisani pod peticijo proti nepremičninskemu davku Franc Bogovič.

Bogovič še zahteva, da vlada naredi popravek zakona o davku na nepremičnine. Amandma k nepremičninskemu zakonu so vložili že 12. novembra lani, v katerem so predlagali, da se ločevanje stanovanjskih nepremičnin na rezidenčne in nerezidenčne zaradi vseh zapletov, ki jih to razločevanje prinese, odpravi. Že takrat so napovedovali administrativne težave, kot smo jim priča danes.

Vlada je z nepremičninskim davkom povzročila politični in vsebinski fiasko "Očitno je ponos vlade in koalicije prevelik, saj predlogov opozicije ne želi vključiti v zakon," je dejal Bogovič. Hkrati je na premierko naslovil javni apel, naj končno javnosti prizna, da je z davkom na nepremičnine povzročila politični in vsebinski fiasko. Preneha naj tudi popravljanje slabega zakona, naredi korak nazaj in se začne pogovarjati z opozicijo.

Vlada se po Bogovičevem prepričanju tudi zaveda, da bo nepremičninski davek na ustavnem sodišču padel, zato je početje vlade še toliko bolj neodgovorno.

Erjavec: Vlada bo sprejela zakonske rešitve za enotno obdavčitev Vlada danes še ni končala razprave o novih rešitvah pri davku na nepremičnine, je po vladni seji dejal zunanji minister in predsednik Desus Karl Erjavec. Napovedal je, da bo vlada pripravila vse pravne podlage, da bo sprejela zakonske rešitve za enotno obdavčitev vseh stanovanjskih nepremičnin, ki je odbor DZ ni vključil v predlog novele zakona o množičnem evidentiranju nepremičnin.

Minister za gospodarstvo Metod Dragonja pa je pred sejo vlade povedal, da je še vedno odprt tudi njegov predlog za znižanje obdavčitve nepremičnin malih in mikro podjetij ter samostojnih podjetnikov.