Četrtek,
19. 6. 2008,
21.33

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 19. 6. 2008, 21.33

8 let, 6 mesecev

Forum 21 razpravljal o gospodarstvu z vidika volilnih programov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Forum 21 je organiziral razpravo z naslovom Slovensko gospodarstvo z vidika volilnih programov strank, s čimer so želeli "olajšati odločitev, koga voliti na državnozborskih volitvah".

Povabilu so se odzvali Zares, LDS, SD in Lipa, medtem ko so se SDS, NSi in SLS opravičili, za DeSUS pa tema ni bila zanimiva. Predsednik društva Milana Kučan je na začetku razprave poudaril, da so se povabilu odzvali "tisti, ki imajo kaj povedati o slovenskem gospodarstvu". Predstavniki strank so odgovarjali na 13 vprašanj vodje razprave Maksa Tajnikarja.

Matjaž Gantar: Koncentracija je legalen pojav Matjaž Gantar, ki vodi odbor za gospodarstvo v LDS, je pojasnil strinjanje z lastninskimi koncentracijami, ki so se zgodile v primerih Pivovarne Laško, Istrabenza in Merkurja. "Koncentracija je legalen pojav," je poudaril. Z lastninskimi koncentracijami sta se strinjala tudi predsednik Lipe Sašo Peče in poslanec Zaresa Pavle Gantar, medtem ko je ekonomist France Križanič (SD) prepričan, da je šlo v teh primerih za prikrito kupovanje deležev.

Peče: Vzroki za visoko inflacijo so v nefleksibilnosti proračunskih prihodkov

Pavle Gantar je ob vprašanju inflacije izpostavil, da se je vlada nanjo odzvala prepočasi, ter da je potrebno ob tej problematiki voditi anticiklično politiko. Križanič je prepričan, da mora država vzpostaviti sistem oblikovanja pravičnih plač in zagotoviti fleksibilnost delovnih mest. Konkurenčnost gospodarstva in financiranje javne porabe pa sta glavni rešitvi visoke inflacije, ki ju je izpostavil Matjaž Gantar, medtem ko je Peče prepričan, da gre vzroke za visoko inflacijo iskati v nefleksibilnosti proračunskih prihodkov.

Pavel Gantar: Nuklearka ne sme biti izgovor za nezadostne ukrepe na energetskem področju Za nov blok nuklearne elektrarne so se na razpravi izrekli tako Matjaž Gantar kot tudi Križanič, katerega pogoj je sprejemljivost gradnje v prostoru. Za Pavla Gantarja nuklearka ne sme biti izgovor za nezadostne ukrepe na energetskem področju, popolnoma proti pa se je izrekel Peče.

Črpanje sredstev kohezijskih skladov ter povezava raziskav in razvoja z gospodarstvom sta po Križaničevih besedah najpomembnejša pogoja za večjo konkurenčnost gospodarstva, Matjaž Gantar je izpostavil vlaganje v raziskave ter liberalizacijo visokega šolstva, medtem ko je Peče poudaril, da država s subvencioniranjem podpira različno sposobnost podjetij.

Pavle Gantar: Skrivnost je v tem, kako povezati znanost in gospodarstvo

Pavle Gantar se je strinjal s Križaničem, a poudaril, da je največja skrivnost prav v tem, kako povezati znanost in gospodarstvo, večjo konkurenčnost pa bi po njegovem mnenju dosegli z odpravljanjem administrativnih ovir, spodbujanjem podjetništva in z davčno reformo.

Kako reševati bruto zadolženost Slovenije? Mnenja prisotnih predstavnikov strank so se razlikovala tudi ob tematiki bruto zadolženosti Slovenije. Po Pečetovih besedah je Slovenija zadolžena primerljivo z drugimi državami, da pa manjka strategija vračanja omenjenega dolga. Za Matjaža Gantarja je naša država ena manj zadolženih v območju evra, problem pa zanj predstavlja prelivanje dolga v končno potrošnjo.

Da se je dolg države povečal, je opozoril tudi Križanič, Pavle Gantar pa je poudaril, da lahko zadolževanje države povzroči finančno nestabilnost.

Peče: Slovenija mora biti človeku prijazna država

Medtem ko si Matjaž Gantar želi, da bi bila Slovenija bolj prijazna do kapitala, tudi tujega, pa Peče poudarja Slovenijo kot človeku prijazno državo. Več tujega kapitala si želi tudi Pavle Gantar, ki je pojasnil, da bi morala biti država bolj prijazna tudi do podjetništva. Spodbujanje neposrednih investicij tam, kjer se pokaže interes in ustvarjanje pogojev za neposredne tuje investicije, pa je izpostavil Križanič.

Prisotni so soglašali, da bi bilo potrebno med raziskavami in gospodarstvom vzpostaviti institucijo, ki bi to povezavo spodbujala.

Križanič je izpostavil nastanek novih oblik financiranja V okviru pospeševanja podjetništva bi bilo po mnenju Matjaža Gantarja najprej potrebno olajšati nastajanje podjetij, Križanič je izpostavil nastanek novih oblik financiranja, Pavle Gantar spodbujanjE podjetniške kulture, medtem ko je Peče za vzpodbujanje, a ne na račun področij, ki so pomembna za ljudi.

Za dostojno preživetje tistih z najmanjšimi dohodki

Ob zagotavljanju osnovnih pogojev za dostojno preživetje tistih z najmanjšimi dohodki je Peče pojasnil, da bi bilo potrebno dohodninsko zakonodajo razdeliti na več razredov, ter da bi morala država doseči drugačno fiskalno politiko. Matjaž Gantar je poudaril, da je potrebno v tem primeru narediti Slovenijo še bolj gospodarsko uspešno. Križanič je ponovno izpostavil vzpostavitev sistema pravičnih plač, medtem ko je Pavle Gantar poudaril, da samo z davčno politiko tega ni mogoče rešiti.

Kje bi vladi zmanjšali proračunsko postavko? Razpravo so zaključili s predpostavko, kateremu področju bi v primeru predsedovanja vladi najprej zmanjšali proračunsko postavko in kateremu povečali. Tako Peče kot Pavle in Matjaž Gantar so si bili enaki v zmanjšanju postavke za obrambo, medtem ko Križanič sredstev ne bi zmanjšal nobenemu področju. Enotnega mnenja so bili tudi glede povišanja proračunske postavke, kjer so izpostavili šolstvo, znanost in tehnologijo.