Sreda,
1. 2. 2012,
16.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 16.11

8 let

Eskimska vas letos na kranjskogorskem smučišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na smučišču v Kranjski Gori od prejšnjega tedna obratuje eskimska vas, ki je v minulih štirih letih gostovala na Krvavcu, v tej zimi pa je relativno pozno odprla svoja vrata.

Eskimska vas je v minulih štirih letih na Krvavcu dosegla dober uspeh, lani so organizatorji našteli več kot 400 nočitev in 5000 obiskovalcev. Letos pa se je eskimska vas preselila v Kranjsko Goro, katere prednost je zlasti lažji dostop in veliko število tujih gostov. Vendar pa je letošnja eskimska vas v primerjavi s preteklim letom bolj okrnjena. Zaradi pomanjkanja snega namreč organizatorji niso mogli "sezidati" snežnega hotela oziroma apartmajev, temveč le iglu bar in restavracijo.

V restavraciji lahko sedi 40 gostov, ki se lahko okrepčajo s kranjsko klobaso Urejeni iglu je premera osem krat šest metrov, sprejme pa lahko do 80 ljudi, medtem ko v restavraciji lahko sedi 40 gostov, ki jih postrežejo s kranjsko klobaso. Pred iglu barom so uredili tudi snežno teraso, kjer lahko gostje posedijo in spijejo kakšen napitek. Restavracija in bar sta odprta v času obratovanja smučišča in v času nočne smuke, je povedal vodja Eskimske vasi Matej Voros in dodal, da bo vas delovala vse dokler bodo vremenske razmere to dopuščale.

Temperatura zraka v iglujih je med nič in štirimi stopinjami Celzija Prvotno so sicer eskimsko vas, v kateri izgradnja igluja stane okrog 25.000 evrov, želeli urediti že decembra in jo odpreti do božično-novoletnim praznikov, vendar so jim zagodle visoke temperature in pomanjkanje snega. Januarja pa je ekipi desetih ljudi v dobrem tednu dni vendarle uspelo urediti oba igluja, njuno notranjost in teraso. Vas so zgradili s pomočjo posebnih kalupov, temperatura zraka v iglujih pa je med nič in štirimi stopnjami Celzija.

Ker je zaradi slabih vremenskih razmer vas manjša kot pretekla leta in prenočevanja v iglujih ne morejo ponuditi, so se osredotočili na kulinarično ponudbo, osrednji letošnji produkt, ki ga nudijo, pa je eskimska avantura. Gre za triurni program, sestavljen iz krpljanja, animacije in pojedine v eskimski vasi.