Četrtek,
10. 1. 2013,
14.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 10. 1. 2013, 14.33

8 let

Erjavec: Za DeSUS ni noben problem, če gremo v ponedeljek na predčasne volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za DeSUS ni težava, če gremo v ponedeljek na predčasne volitve, je v DZ dejal prvak DeSUS Karl Erjavec.

Kot je pojasnil Erjavec, je premier Janez Janša na sestanku štirih koalicijskih partnerjev, na katerem ni bilo prvaka DL Gregorja Viranta, po seji vlade povedal, da bo v ponedeljek povedal svojo odločitev. DeSUS čaka nanjo, pravi Erjavec.

"Nas zanima predvsem to, da bi država čim prej izšla iz krize" Stranka DeSUS gre lahko po trditvah Erjavca na predčasne volitve, lahko nadaljujejo v koaliciji: "Nas zanima predvsem to, da bi država čim prej izšla iz krize".

Erjavec: Če očitki Jankoviću in Janši držijo, morata oba odstopiti Erjavec je pojasnil, da še vedno vztraja na svojem stališču glede ugotovitev protikorupcijske komisije o Janši in prvaku PS Zoranu Jankoviću. Če očitki Jankoviću in Janši držijo, morata po mnenju Erjavca oba odstopiti.

Pri odstopu obeh vztraja tudi predsednik DL Virant, a zaenkrat tako Janša kot Janković ostajata na svojem položaju. Janša je v sredo po seji sveta stranke, na katerem je dobil zaupanje, dejal, da odločitev, kako naprej, pričakuje od koalicijskih partnerjev.

"Tehnična vlada nič ne rešuje" Na vprašanje, ali bodo v DeSUS počakali na poteze SLS in DL, je Erjavec odgovoril, da čakajo le na poteze predsednika vlade. Sicer pa je prvak DeSUS še pojasnil, da je DeSUS bolj zainteresiran za predčasne volitve kot za tehnično vlado. Ta namreč po njegovem prepričanju nič ne rešuje.

Jurša: Politika mora najti moč in hrabrost, da reši položaj Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pa meni, da nove volitve ne bi bile koristne, saj da Slovenija ni v taki zavidljivi situaciji, da bi si volitve lahko privoščili. Politika mora po njegovem mnenju kljub temu, da je na veliki preizkušnji, najti toliko moči in hrabrosti, da bo razrešila položaj.

Sestanek, na katerem bi DeSUS odločal o usodi stranke v koaliciji, je po besedah Jurše odvisen od razvoja dogodkov in od Erjavca, ki bo sestanek sklical. Na vprašanje, ali vendarle čakajo, da se še prej kaj zgodi, pa je odgovoril: "V športu je zelo pomembno biti prvi, včasih je pa dobro tudi sodelovati in ni pomembno, če si prvi."

Jurša pravi, da ob vseh zapletih v koaliciji sicer težko ocenjuje, koliko lahko še ostane od t. i. sredinskega trojčka - DL, SLS in DeSUS. Nadaljnji dogodki bodo po njegovem narekovali tudi to. "Če bo koristno za državo, je lahko računati tudi še na trojček, če pa temu ne bo tako, nas ne bo zraven," je dejal.

Prav tako vodja poslancev DeSUS ne ugiba, ali bo DL izstopila iz koalicije in ali bo imela kakšne druge pogoje. Tem pogojem primerno pa se bo ravnala po njegovih besedah DeSUS. Pri tem je več možnosti, ob čemer Jurša navaja denimo možnost nove koalicije in tudi možnost iste koalicije, morda z novim predsednikom vlade in novim predsednikom DZ. Na vprašanje, ali se vidijo v novi koaliciji, pa odgovarja, da je odvisno od tega, kaj bo ponujala. "Na pamet pa se ne bomo opredeljevali," je zatrdil.