Četrtek,
6. 3. 2008,
17.15

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 6. 3. 2008, 17.15

8 let, 6 mesecev

Erjavec in Gutman pozdravila vojake na Kosovu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Obrambni minister Karl Erjavec in načelnik Generalštaba SV, general Albin Gutman, sta obiskala slovenske vojake na Kosovu, ki delujejo v okviru mirovnih sil Kfor.

Kot je ocenil Erjavec, je vzdušje med slovenskimi vojaki dobro, kljub razglasitvi neodvisnosti Kosova in slovenskemu priznanju te države pa minister ne pričakuje težav. "Glede na to, da imamo že kar nekaj izkušenj, ne predvidevam, da bi bile kakšne težave, ne glede na to, da smo priznali neodvisnost in samostojnost Kosova," je dejal Erjavec, ki je tako že dan po slovenskem priznanju neodvisnosti Kosova kot prvi slovenski minister obiskal to najmlajšo državo.

Erjavec: Slovenija je na Kosovu zelo toplo sprejeta Erjavec se sicer ni srečal s kakim uradnim predstavnikom nove države, saj je njegov obisk na Kosovu namenjen predvsem obisku slovenskih vojakov. Kljub temu je ocenil, da je Slovenija na Kosovu zelo toplo sprejeta.

Zelo pomembno je, da oblasti kosovske države spoštujejo pravice manjšin

V srbskih enklavah so po slovenskem priznanju Kosova sicer bolj zadržani, vendar pa, kot pričakuje minister, se bodo razmere kmalu normalizirale. "Je pa zelo pomembno, da oblasti kosovske države spoštujejo pravice manjšin, še posebej srbske. Od tega bo tudi odvisno, kakšni bodo odnosi v prihodnosti," je dejal Erjavec.

Erjavec je obiskal tudi osnovno šolo Minister Erjavec je obiskal tudi albansko osnovno šolo v Zahaću, ki jo je Slovenska vojska skupaj z donatorji pomagala obnoviti. Slovesno ga je pričakala cela šola, minister pa je šolarjem ob tej priložnosti podaril nekaj šolskih potrebščin in športnih pripomočkov. "Sprejeti smo bili zelo toplo, kar kaže tudi na to, da je Slovenska vojska na Kosovu zelo dobro sprejeta," je dejal minister.

Slovenski so izjemno dobro pripravljeni

Erjavec se je sicer v bazi Kforja v Peči na zahodu Kosova, kjer so nastanjeni slovenski vojaki, sestal tudi s poveljnikom, italijanskim brigadnim generalom Nicolom Falsaperno. Kot je dejal Erjavec, je general pohvalil pripadnike Slovenske vojske in jih ocenil kot izjemno dobro pripravljene.

Novi kontingent Slovenske vojske šteje 350 vojakov Na Kosovu je sicer od 1. marca nov, 17. kontingent Slovenske vojske, ki skupaj šteje 350 vojakov. Slovenija vodi lastno bojno skupino Grof, ki jo poleg dveh slovenskih čet 10. motoriziranega bataljona sestavljata še po ena madžarska in italijanska četa. Slovenski vojaki tudi v tem kontingentu nadzorujejo območje v okolici Peči in Kline. Njihove naloge so predvsem delo na nadzornih točkah in varovanje srbskih enklav ter nadzorovanje varnostnega položaja.

V primeru varnostnih potreb bi lahko odšli tudi kam drugam

V primeru varnostnih potreb v kakem drugem sektorju na Kosovu bi sicer lahko odšli tudi na drugo območje. Tako bi v primeru večjih nemirov na severu Kosova lahko odšli tudi na to območje.