Četrtek,
13. 12. 2007,
19.55

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 19.55

8 let, 5 mesecev

Državni svet na ustanovni seji izvolil novo vodstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Državni svet se je sešel na prvi, ustanovni seji novega sklica. Nekdanji državnozborski poslanec in dolgoletni član LDS Blaž Kavčič je postal novi predsednik državnega sveta.

Za prvo podpredsednico tega državnega organa od njegove ustanovitve leta 1992 so državni svetniki izvolili Lidijo Jerkič, ki je sicer edina državna svetnica novega sklica, na ta položaj pa so jo predlagali v skupini delojemalcev. Državni svetniki so pred koncem seje na Kavčičev predlog Marjana Maučeca imenovali za sekretarja državnega sveta. Maučec je član SLS. Prva seja četrtega sklica državnega sveta je potekala brez zapletov. Najprej so potrdili mandate, s čimer je 38 novoizvoljenih državnih svetnikov lahko formalno začelo opravljati svoj petletni mandat. Nato so sledili postopki, povezani z volitvami novega vodstva.

Za Kavčiča glasovalo 22 državnih svetnikov

Državni svetniki so Kavčiča za novega predsednika DS izvolili v drugem krogu. Na tajnem glasovanju ga je podprlo 22 državnih svetnikov, njegov protikandidat obrtnik Alojz Kovšca pa je prejel 14 glasov. Za predsednika DS je poleg Kavčiča in Kovšce kandidiral tudi ekonomist, profesor na ljubljanski Pravni fakulteti ter nekdanji rektor ljubljanske univerze Jože Mencinger (predstavnik univerz). Mencingerja je predlagala interesna skupina negospodarskih dejavnosti, Kovšco pa skupina devetih državnih svetnikov, med njimi osmerica prihaja iz največje vladne stranke SDS.

Zmaga šele v drugem krogu

V prvem krogu tajnega glasovanja nobeden od kandidatov ni dobil zadostne večine, 21 glasov. Kavčiča je podprlo 15 svetnikov, Kovšca je dobil 12 glasov, Mencingerja pa je pri glasovanju podprlo 11 svetnikov.

Dolgoletni član LDS Kavčič je predstavnik lokalnih interesov, najmočnejše skupine v državnem svetu. Iz njenih vrst so prihajali tudi vsi trije Kavčičevi predhodniki Ivan Kristan, v drugem Tone Hrovat, v zadnjem sklicu je državni svet vodil Janez Sušnik. Za razliko od zadnjih dveh predsednikov, ki sodita v krog SLS, pa je Kavčič dolgoletni član LDS, v mandatu od 2000 do 2004 je bil tudi državnozborski poslanec.

V LDS so veseli izvolitve šestih državnih svetnikov iz njenih vrst, še posebej pa so zadovoljni z izvolitvijo Kavčiča. Čestitala pa sta mu tudi predsednik državnega zbora France Cukjati in predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.

"Razvrščanje na podlagi levice in desnice je preživeto"

"Ne bi želel biti opozicija. Upam, da me vlada ne bo postavljala v ta položaj," je v izjavi po izvolitvi dejal novi predsednik državnega sveta. Čeprav naj bi kot dolgoletni član LDS prihajal iz krogov levice, sam osebno meni, da je razvrščanje na podlagi levica, desnica preživeto. Magister poslovnih znanosti Blaž Kavčič je rojen oktobra 1951, živi pa v Formah pri Škofji Loki. Predlagatelja njegove kandidature sta bila mestni svet Mestne občine Kranj in občinski svet Občine Tržič. V volilnem boju na volitvah za državni svet je premagal Sušnika.

Očitkov o političnih dogovorih ne zavrača Očitkov, da naj bi bili v ozadju njegove izvolitve v državni svet, politični dogovori na ravni LDS, SDS in SLS - te je izrekel dosedanji predsednik sveta Janez Sušnik -, ne zavrača. "Ne predstavljam si, kako je kateri koli predsednik, vključno s Sušnikom, lahko izvoljen, ne da bi se dogovarjale različne interesne in strankarske skupine," odgovori. "Brez tega se enostavno do mesta predsednika ali katerega koli drugega mesta v sodobni parlamentarni demokraciji ne da priti," še doda.

Imenovanje Maučeca je podprlo 25 svetnikov

V ozadju te trgovine naj bi bil glede na nekatera medijska ugibanja dogovor, ko naj bi SLS podporo pogojevala s tem, da Kavčič po izvolitvi za predsednika za novega sekretarja državnega sveta predlaga njenega člana Marjana Maučeca. Kavčič ni zavrnil, da so o tem tekli pogovori. Maučec je sicer bil državni svetnik v zadnjem petletnem mandatu, vnovična izvolitev pa mu ni uspela. Pred volitvami v državni svet so se pojavili očitki, da naj bi bil Maučec, kot občinski svetnik, vpleten v podkupovanje romske svetnice v občini Beltinci. Imenovanje Maučeca je podprlo 25 svetnikov, na javnem glasovanju, saj predlog, da bi imenovanje opravili tajno ni bil sprejet. Dosedanji sekretar sveta Primož Hainz je sicer predsednik ljubljanskega mestnega odbora LDS.

DS še ni popoln V sicer 40-članski državni svet so namreč elektorji na volilnih zborih konec novembra izvolili 38 državnih svetnikov, volitve za dve svetniški mesti - za predstavnika obalnih občin in samostojnih poklicev - pa zaradi domnevnih volilnih nepravilnosti še nista bili opravljeni. Ustavno sodišče je namreč volitve teh dveh državnih svetnikov zadržalo.