Nedelja,
9. 6. 2013,
17.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 9. 6. 2013, 17.22

8 let

Danes v Danes: "Od cvetočega nemškega avtomobilskega trga odvisen tudi vzpon Hidrie"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V informativni oddaji Danes med drugim o podjetjih, ki jih vlada ponuja na prodaj, o team buildingu zaposlenih v NLB Leasingu, priporočilih Sveta Evrope, Hidrii, Hildi Tovšak ...

Med podjetji, ki jih vlada ponuja tujim vlagateljem, je predvsem staro železo. Na seznamu najdemo namreč Peko, Palomo in Adrio Airways, podjetja, ki jih že do zdaj nismo mogli prodati. Čeprav je ni med podjetji na vladnem seznamu, tudi Pivovarna Laško pospešeno išče nove lastnike.

Medtem pa bo vsak Slovenec, ki še ima delo, hočeš nočeš moral prispevati 563 evrov največji državni banki NLB – za kritje milijardnih izgub, ki so jih povzročili brezbrižni bankirji. A bankirji se ne dajo, in to spet na naš račun. Zaposleni v hčerinski družbi NLB Leasing so si – kot danes razkriva obalni medij – privoščili tako imenovani team building, celodnevni izlet z jadranjem, vožnjo z gokartom, manjkali nista niti dobra hrana in kapljica. Verjamemo, da so bančniki utrujeni, in privoščimo jim sprostitev. A želeli smo vedeti, koliko nas bo davkoplačevalce to stalo. Tega podatka nismo dobili.

Vodstvo je seveda tisto, ki določa pravila. A v Sloveniji ne več samostojno. Priporočila Sveta Evrope so že nezaupnica vladi in Banki Slovenije. Priporočila oziroma bolje rečeno kar navodila glede ukrepov, ki jih moramo izpeljati do prvega oktobra, kažejo na to, kako nas vidi mati Evropa. Famozna programa stabilnosti in reform dvomov nista odpravila.

Premierka Alenka Bratušek, novinka v svetovni politiki, šele nabira izkušnje, veliko pa bi se lahko naučila od prekaljene nemške kanclerke Angele Merkel, ki je obenem tudi ena izmed najbolj vplivnih žensk na svetu. Prva dama nemške politike vlada že osem let. S trdo roko je zajezila krizo, Nemčiji pa v tem letu napovedujejo gospodarsko rast. Vzor bi morala biti številnim. Od cvetočega nemškega avtomobilskega trga pa je odvisen tudi vzpon slovenske Hidrie. Idrijsko podjetje za proizvodnjo avtomobilskih delov ter pridobivanje energije iz obnovljivih virov je najbolj inovativno podjetje v Evropi. Hidria je zmagala v konkurenci 15 tisoč podjetij iz vse Evrope in tako dokazala, da Slovenci znamo, če le želimo.

Propadla prva dama Vegrada Hilda Tovšak mora k psihiatru. Na celjskem sodišču, kjer bi se danes morala začeti obravnava v primeru oškodovanja Rimskih term, so proces zaradi slabega stanja zapornice morali preložiti. Psihiater bo zdaj moral ugotoviti, ali je njeno zdravstveno stanje res tako slabo, da ji ne bi mogli soditi. Njen novi zagovornik Igor Inkret pa je preložitev zahteval tudi zato, ker se ni imel časa dobro pripraviti na zahteven primer.