Sobota,
17. 5. 2008,
15.23

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 17. 5. 2008, 15.23

7 let

Cvikl za Delo: Zavrniti bi morali ponudbo obeh in ponoviti razpis

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik državnozborske preiskovalne komisije Milan M. Cvikl je o spornem poslu države z osemkolesniki dejal, da je problematična celotna zgodba izvedenega postopka.

Odstopanja v primerjavi ponudbe in pogodbe po njegovem dokazujejo, da je nekdo mimo razpisnih pogojev izbrane ponudbe poslabšal pogoje za državo, za vsaj 50 milijonov evrov. "Rotis je podjetje brez referenc" Glede podjetja Rotis je Cvikl dejal, da je do pogodbe prišlo brez certifikata kakovosti, brez izdaje bančne garancijo za izvedbo del. Po njegovem mnenju Rotis za dobavo oklepnih vozil nima nobene reference. Ob tem se Cvikl sprašuje, zakaj niso kupili patrij neposredno od dobavitelja, tako kot v sosednji Hrvaški in še marsikje po svetu.

"Sumim, da je bil posel politično dogovorjen"

Po Cviklovem mnenju bi morali ponudbo, pri kateri so opazili nekatere procesne napake, zavrniti in ponoviti razpis. Razpis bi morali ponoviti leta 2006, ko so se smernice Nata zelo spremenile, je prepričan Cvikl. Ker ni bil, sumi, "da je bil posel politično dogovorjen in da je bilo treba izbrati Rotis, pa čeprav ni imel ustreznih kapacitet".

"Vrednost infrastrukture in orodij potrebnih za zagon proizvodnje, se giblje med 50 in 100 milijoni evrov" Glede deleža Gorenja v poslu je Cvikl dejal, da so v strateškem planu podjetja za naslednja tri ali štiri leta predvidene letne investicije v višini 50 milijonov evrov, od tega je 45 milijonov namenjenih za belo tehniko. Zato Cviklu ni "jasno, kje so potrebna pooblastila". Ob tem poudarja, da se vrednost hale z vsemi orodji in stroji, ki so potrebni za zagon proizvodnje vojaških oklepnikov, giblje med 50 in 100 milijoni evrov.

Kako se lahko tovarna štedilnikov čez noč spremeni v tovarno oklepnikov?

Povedal je še, da so jim v Gorenju omogočili le izlet po javnem delu hale. Po njegovem mnenju drugi del skrivajo. Cvikl se sprašuje: "Zakaj tako pomembna sprememba v strategiji podjetja, ki naj bi ustvarjalo izdelke za dom? Kako se lahko tovarna štedilnikov sredi civilno poseljenega stanovanjskega naselja čez noč spremeni v tovarno oklepnikov?"

Sprašuje se tudi, kje je 200 neposrednih ter 2000 posrednih delovnih mest, ki jih je obljubljajo podjetje Rotis. Hkrati izpostavlja izgubljenih 200 do 250 delovnih mest v Sistemski tehniki na Ravnah.

"Ministru Erjavcu ne očitam nič, razen velike naivnosti"

Glede imen odgovornih Cvikl pravi, da je prezgodaj govoriti. Glede netransparentnosti izpostavlja skrivanje in neodzivnost pred zaslišanji te preiskave na Finskem. "Da pa je bil posel politično dogovorjen, nam govori zgodba o posredniku," je prepričan Cvikl, ob čemer je mnenja, da je posel moral dobiti posrednik. "In ni bilo pomembno, ali posel dobi General Dynamics, ali Sistemska tehnika, ali Patria, ali Gorenje ... Pomemben je bil Rotis," še poudarja Cvikl.

Ministru Erjavcu Cvikl "ne očita nič - razen velike naivnosti". Da je "vzel nalivno pero in šestkrat podpisal, ne da bi bil pogledal, kaj je podpisal".

Erjavec: Krkovič ni bil član nobene projektne skupine

Minister za obrambo pa je medtem zatrdil, da brigadir Tone Krkovič ni imel v zvezi z poslom oklepnikov 8X8 nobenega pooblastila oziroma nič, saj ni bil v nobeni projektni skupini. Sicer v zvezi s polemiko med Krkovičem in nekdanjim načelnikom generalštaba Slovenske vojske Ladislavom Lipičem je obrambni minister povedal, da to težko komentira.

Na vprašanje novinarja, ali gre pri omenjenih pooblastilih za tista, ki naj bi jih Lipič Krkoviču dal za obisk predsednika uprave Viator&Vektor Zdenka Pavčka, pa je pojasnil, da to "nima nobene povezave s projektom 8X8".

"Imam čisto vest"

Erjavec je povedal, da trenutno čaka na ugotovitve finskih preiskovalnih organov, ki preučuje, ali je podjetje Patria podkupovalo uradnike, da bi pridobilo pogodbe s Slovenijo in Egiptom. "Zelo pomembno bo, kaj bodo oni ugotovili in od tega je odvisno nadaljnje ravnanje," je pojasnil. Ob tem je poudaril, da ima v zvezi s Partiami "čisto vest". Tudi v primeru, če bi finski preiskovalci ugotovili, da je šlo za podkupovanje po njegovem prepričanju za to ne bo objektivno odgovoren.

"Obstaja protikorupcijska klavula, zaradi katere lahko pogodbo prekinemo" Kot je povedal, so v pogodbe namreč vključili protikorupcijsko klavzulo, katere namen je, da je v primeru korupcije možna tudi prekinitev pogodbe. Zatrdil je, da ministrstvo za obrambo za oklepnike še ni plačalo ničesar in ne bi bilo nobene škode, če bi zdaj razdrli pogodbo. "Zato zavračam očitke, da smo za 50 milijonov evrov oškodovali državni proračun," je dejal.

"Peče zgolj vzbuja pozornost"

Glede poziva poslanca Lipe Saša Pečeta predsedniku vlade Janezu Janši, naj Erjavca razreši, pa je minister dejal, da je to pač njegov klic v sili. "Očitno ne bo prestopil parlamentarnega praga in se pač oklepa vseh možnosti, da vzbuja pozornost," je pojasnil Erjavec.

Minister za obrambo je komentiral tudi dogajanje v zvezi z odpovedjo podpisa kolektivne pogodbe za javni sektor. Povedal je, da bo še naprej zagovarjal rešitve iz zakona o službi v Slovenski vojski. Glede 0,5 odstotnega dodatka za minulo delo pa je dejal, da je treba videti, kaj to pomeni s pravnega vidika. "V ponedeljek je napovedan sestanek tudi s predsednikom vlade in mislim, da bomo našli neko kompromisno rešitev, saj ne bi bilo dobro, da bi vojska postala žrtev razmer, ki so nastale zaradi nezadovoljstva sindikata," je še povedal minister za obrambo Erjavec.