Četrtek,
22. 8. 2013,
15.32

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 22. 8. 2013, 15.32

8 let, 8 mesecev

"Če ne rešimo brezposelnosti mladih, bo hudo" (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Po statistiki je brez služb vedno več mladih. Vendar rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik ne verjame trditvam, da so diplomanti nezaposljivi. Drugačnega mnenja so na gospodarski zbornici.

"Za to trditev mi morate poiskati dokaze. Jaz temu ne verjamem. To je neka splošna floskula, ki se v slovenskem prostoru neprestano ponavlja, nihče pa nima prav natančnih podatkov. Pravkar pripravljamo študijo o zaposljivosti svojih diplomantov. Lahko vam zagotovim, da ta izjava ni resnična." S temi besedami je rektor Univerze v Ljubljani Stanislav Pejovnik za naš medij pred dnevi zavrnil navedbo, da so njeni diplomanti, predvsem tisti, ki končajo študij na družboslovnih fakultetah, nezaposljivi. Četrtina mladih brez služb, število hitro narašča Da Pejovnikova izjava morda le ni povsem točna, bi lahko sklepali iz nedavnih podatkov, da brezposelnost med mladimi v Sloveniji narašča celo najhitreje med državami EU. Trenutno je pri nas brez služb skoraj četrtina mladih iskalcev dela, številčno to pomeni več kot 27 tisoč. Po navedbah Študentske organizacije Slovenije med mladimi do zaposlitve najtežje pridejo ravno fakultetno izobraženi. Po nekaterih podatkih je stopnja registrirane brezposelnosti med ženskami, ki imajo univerzitetno diplomo, v zadnjih letih pri nas zrasla za 300 odstotkov. A ob vsem naštetem je treba povedati, da mladi, ki nimajo dela, niso le težava Slovenije, ampak celotne Unije.

Veliko mladih se izobražuje, a zanje ni delovnih mest Med univerzo in gospodarstvom je razhajanje, in zaradi tega smo zaskrbljeni, pravi Goran Novković z gospodarske zbornice.

"Pri nas smo izjemno visoko po številu mladih, ki so v najvišjih fazah izobraževanja, po drugi strani pa za tako izobraženo strukturo ni delovnih mest. Potrebujemo bistveno več kadrov, ki bi bili bližje delovnim mestom v gospodarstvu. Zanimiv je podatek, da do fakultete brezposelnost pri nas pada, pri tistih, ki so končali šesto in sedmo stopnjo, pa strmo narašča."

Socialne in psihološke težave, nekatere generacije ne bodo prispevale v pokojninsko blagajno Kot je prepričan Novković, se zaradi tega na eni strani gospodarstvo sesipa, po drugi strani pa se zaradi neustrezne strukture kadrov med mladimi, sploh pri tistih s šesto in sedmo stopnjo izobrazbe, povečuje brezposelnost. "To je največja težava, ki jo moramo čimprej rešiti, sicer bo na srednji in dolgi rok precej hudo."

"To se bo izrazilo v tem socialnih in psiholoških težavah ljudi, ki dolgo ne bodo dobili zaposlitve. Ne samo da bodo brez denarja, tudi v pokoj ne bodo mogli pravočasno, nekatere generacije pa v pokojninsko blagajno sploh ne bodo prispevale. Zaradi tega lahko nastane cel kup težav," svari Novković.