Petek,
18. 7. 2008,
16.48

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 18. 7. 2008, 16.48

8 let, 5 mesecev

Bruselj zahteva od Italije pojasnila glede težav slovenskih avtoprevoznikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Evropska komisija je italijanskim oblastem poslala pismo in zahtevala pojasnila o težavah slovenskih avtoprevoznikov z italijanskimi policijskimi nadzornimi organi zaradi dovolilnic CEMT.

Italija ima za odgovor dva meseca časa

Evropska komisija je Italiji poslala pismo z zahtevo po pojasnilu 8. julija. Italija ima sedaj na voljo dva meseca za odgovor, je naknadno sporočila komisija, medtem ko je predtem navedla rok enega meseca. Italija ima toliko časa za odgovor zaradi dopustov, so dodali v Bruslju.

Ne gre za uvedbo postopka proti Italiji zaradi kršenja evropske zakonodaje Ob tem je komisija poudarila, da v tem primeru ne gre za uvedbo postopka proti Italiji zaradi kršenja evropske zakonodaje, temveč zgolj za zahtevo po dodatnih pojasnilih.

Avtoprevozniki imajo težave predvsem na območju Verone in Benetk Slovenski avtoprevozniki imajo občasne težave z italijanskimi policijskimi nadzornimi organi pri kontrolah, ko izvajajo prevoze v tranzitu preko ozemlja Italije. Težave se praviloma pojavljajo na območju policijskih postaj Verona in Benetke, in sicer od vstopa Slovenije v EU 1. maja 2004.

Policijski organi omenjenih dveh policijskih postaj namreč od slovenskih prevoznikov zahtevajo, da v primeru, ko opravljajo prevoze iz države članice EU (npr. Španije) v tretjo državo (npr. Hrvaško) in pri tem vozijo v tranzitu preko Italije, pokažejo dovolilnico CEMT.

Italijanske oblasti se sklicujejo na evropsko uredbo Pri tem se italijanske oblasti sklicujejo na evropsko uredbo, slovensko ministrstvo za promet pa je že decembra 2006 predstavnike italijanskih nadzornih organov opozorilo, da v skladu z uredbo za tranzitne prevoze iz ene države članice v drugo ali iz države članice v tretjo državo CEMT dovolilnice niso potrebne.

Italija ima mesec časa, da odgovori Bruslju Minister za promet Radovan Žerjav je o razmerah na italijanskega ministra za promet Altera Matteolija v sredo naslovil poziv k čim hitrejši razrešitvi problema, sedaj pa pojasnila zahteva tudi Evropska komisija. Ta je Italiji pismo poslala 8. julija, v roku meseca dni pa pričakuje odgovore, so pojasnili v Bruslju.

Konec prihodnjega tedna naj bi v Bruslju potekal tudi sestanek med Slovenijo, Italijo ter Evropsko komisijo o tej problematiki, so nedavno sporočili s prometnega ministrstva.