Sobota,
12. 4. 2008,
10.33

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 12. 4. 2008, 10.33

8 let, 6 mesecev

Boris Pahor: Naši ljudje še danes čakajo na neko uradno zadoščenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
"Pahor je spravil na dan pravo resnico o fašizmu. To mi je všeč, ker slovenska stran tega ne počne, tega nista storila niti Drnovšek niti Peterle, in, žal, tudi Janša ne," je dejal Boris Pahor.

"Tako se zdaj na dveh krajih hkrati govori o fašizmu, v Franciji in Italiji, v Nekropoli namreč ni opisano samo nemško taborišče, je tudi za Italijo huda stran, pripoved o fašističnem učitelju, ki, menda jetičen, kašlja in nalašč pljuva v usta slovenskim učenkam. Morda je v preteklosti tudi to marsikaterega urednika prepričalo, naj knjige ne izda. Zdaj bolj inteligentni Italijani poudarjajo ravno to: Pahor je spravil na dan pravo resnico o fašizmu. To mi je všeč, ker slovenska stran tega ne počne, tega nista storila niti Drnovšek niti Peterle, in, žal, tudi Janša ne," je v pogovoru za današnjo izdajo časnika Večer povedal tržaški pisatelj Boris Pahor.

Slovenska beseda na italijanski televiziji

O svojem nedavnem zelo odmevnem nastopu v priljubljeni oddaji na italijanski nacionalni televiziji je Pahor dejal, da je zanj in za Slovence nasploh pomembno, da je lahko spregovoril tudi o fašizmu. "Ko me je voditelj Fabio Fazio povabil v svojo oddajo, sem mu takoj povedal, da bom govoril tudi o fašizmu in pozdravil po slovensko. Rekel je, naj govorim, kakor želim, in me potem v oddaji celo prehitel s povabilom, naj spregovorim v slovenščini," je povedal Pahor.

"Rekli so mi, da so jokali tudi možje"

"Rekli so mi, da so jokali tudi možje, ne samo kakšne stare ženičke, ki se kmalu raznežijo. Nekateri so me tudi klicali, ne le zaradi pozdrava v slovenščini, ampak tudi zato, ker sem pred vso Italijo, menda je oddajo gledalo 4,6 milijona ljudi, govoril o fašizmu. Veste, naši ljudje še danes čakajo na neko uradno zadoščenje," je dejal.

Živalska faza s kulturo prefriganostjo

O svojem razmišljanju o zlu, ki je navdušil italijanske gledalce, je povedal, da se človek v določenih trenutkih iz takšnih ali drugačnih razlogov vrne v živalsko fazo, kot uničevalec, vendar s prefriganostjo, ki jo je dodala kultura. "Kdor ne verjame, naj kar pogleda početje Amerike in Busha. Na voditeljevo vprašanje, ali verjamem v dobroto, pa sem odvrnil, da je to koristen ideal, toda naj pogleda na primer krščanstvo, ki pridiga ljubezen do bližnjega, in mi pokaže verno družino, ki ima štiri avte in je pripravljena enega odstopiti družini, ki nima nobenega," je menil 95-letni pisatelj.

V ozadju "diplomacije umikanja" nekakšna skrivnost? Pahor je bil v pogovoru kritičen do molka slovenske politike ob izjavah italijanskega predsednika Giorgia Napolitana o dnevu spomina na odhod Italijanov z jugoslovanskih ozemelj po drugi svetovni vojni. "Kakor da neka skrivnost veže to nesrečno Slovenijo na italijansko in avstrijsko stran, da vodi nekakšno diplomacijo umikanja. Če bi slovenske vlade, začenši s Peterletovo, zahtevale dostojno držo Rima do slovenske preteklosti, bi se to najbrž kmalu uredilo," je poudaril.

Veltroni odvisen od modrosti ljudstva

Glede možnosti za zmago leve sredine pod vodstvom Walterja Veltronija na nedeljskih parlamentarnih volitvah Pahor meni, da možnosti so, če bodo ljudje pametni. "Če bodo gledali v Veltroniju nadaljevanje Prodijeve politike, ga seveda ne bodo volili, ker je Prodi faliral. Zakaj bi volili Berlusconija, ki je tudi že enkrat pokazal, kakšen je, pa tudi ne vem. Gre, skratka, za vprašanje modrosti ljudstva, za to, kako gleda mladina," je še poudaril v pogovoru za Večer.