Sobota,
1. 3. 2008,
15.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2008, 15.11

8 let

Bajuk: Vloga žensk v politiki mora postati večja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik Nove Slovenije in finančni minister Andrej Bajuk se je na Bledu udeležil slovesnosti ob šesti obletnici ustanovitve Ženske zveze pri NSi.

Ob tem je izpostavil vlogo žensk v politiki, ki mora postati še večja. Spregovoril pa je tudi o prispevku delavcev pri razvoju in komentiral zakon o udeležbi na dobičku ter napovedano stavko. "NSi bo število ženskih kandidatk povečala" Vloga žensk je že danes ključnega pomena, v prihodnosti pa mora biti še bolj pomembna v slovenskem političnem prostoru. K temu bo prispevala tudi uveljavitev novega zakona, ki bo na prihodnjih volitvah spodbudil sodelovanje žensk, je dejal Bajuk in ob tem dodal, da bo morda NSi ne le sledila zakonskim določilom, temveč število ženskih kandidatk celo povečala. Mlajša generacija slovenskih žensk se namreč sedaj drugače odloča, kot je bil običaj v preteklosti in je bolj pripravljena sodelovati.

NSi se sicer lahko pohvali s kar dvema ministricama - ministrico za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojco Kucler Dolinar, ki se je udeležila tudi današnje slovesnosti, ter ministrico za delo, družino in socialne zadeve Marjeto Cotman. V svojih vrstah ima NSi tudi dve poslanki, pol leta pred državnozborskimi volitvami pa že predstavlja nove kandidatke za poslanke. Med njimi sta tudi študentka veterine Marija Rogar iz Rateč, ki se s politiko bolj aktivno ukvarja zadnji dve leti, in Irena Ahčin iz Kranja, ki je po poklicu medicinska sestra, sedaj pa kot mati petih otrok s pridom izkorišča zakon, ki materam vsaj štirih otrok daje pravico, da ostanejo doma, a jim kljub temu teče delovna doba.

Bajuk pozdravil sprejem zakona o udeležbi delavcev pri dobičku Zelo zadovoljen je Bajuk s petkovim sprejetjem zakona o udeležbi delavcev pri dobičku. "Ta postavlja temelje za drugačno kvaliteto v socialnih sporazumih, za drugačen koncept socialne države in za priznanje drugačne vloge delavcev pri ustvarjanju blaginje," je poudaril in dodal, da se je močno angažiral za uvedbo olajšav, ki bi omogočile, da bo zakon zaživel, kot je bil zamišljen. "Izkušnje pa bodo pokazale, če je to zadostno," je pojasnil in spomnil na zelo pozitivne izkušnje, ki so jih s tem imele druge države.

"Verjamem, da je vloga socialnih partnerjev, zlasti delavcev ključnega pomena, da smo slovensko gospodarstvo postavili na uspešno pot, saj so pristali na plačno politiko, ki zavestno in načrtno zaostaja za produktivnostjo," je dejal minister, ki se zaveda, da je takšna plačna politika, kakršna je bila sedaj, nevzdržna. Vendar pa so potrebni "mehki pristanki". Če plače ne bodo šle prek nivoja produktivnosti, se bo nadaljevala uspešna pot slovenskega gospodarstva in družbe, je prepričan.

"Slovenska gospodarska rast je nekaj izrednega" "Slovenska gospodarska rast je v evro območju nekaj izrednega in lahko jo bomo obdržali, če bomo pametno stvari zastavili in strpno izvedli proceduro socialnega dogovarjanja," meni minister. V komentarju k napovedani splošni opozorili stavki in zahtevam sindikatov pa je dodal: "Treba se je zavedati, da danes nihče ne predlaga, da bi se plače povečale preko mere produktivnosti. To bi bil namreč res strel v lastno koleno in žalostno bi bilo, da bi se zapravilo, kar smo Slovenci v teh letih ustvarili."

Nekaj besed je Bajuk namenil tudi obsežnim preiskavam gospodarskega in finančnega kriminala v Sloveniji in tujini. Zelo je zadovoljen, da se je povečala zavest, da je to področje, na katerega je potrebno usmeriti veliko več aktivnosti kot v preteklosti. "Če bomo zbudili verodostojnost pravne države in institucij lahko pričakujemo, da se bo tovrstni kriminal v prihodnje zmanjševal," je dejal Bajuk in hkrati poudaril, da vse institucije pod ministrstvom za finance svoje delo opravljajo dobro in skladno z zakonom.

Maribor: Posvet NSi Stranka NSi pa je v Mariboru organizirala posvet s predsedniki lokalnih odborov stranke v sedmi volilni enoti. Udeleženci so govorili o aktualnem političnem dogajanju v državi in pri tem pohvalili delo vladne ekipe. Mariborski posvet je sodil v okvir priprav na strankino programsko konferenco, ki bo konec marca.