Sobota,
4. 2. 2023,
11.07

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

vetrolom veter ARSO

Sobota, 4. 2. 2023, 11.07

1 leto, 2 meseca

Po državi številni vetrolomi. Razkrivalo strehe, lomilo drevje.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Sevnica | Foto PGD Sevnica

Foto: PGD Sevnica

Danes je močan veter povzročal obilo preglavic predvsem v severnem, vzhodnem, jugovzhodnem in osrednjem delu Slovenije. Največ dela so imeli gasilci, delavci komunalnih in cestnih služb ter delavci elektropodjetij na območjih Regijskih centrov za obveščanje Brežice, Celje, Ljubljana, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Ptuj, Novo mesto, Slovenj Gradec in Trbovlje. Do sredine popoldneva, na severovzhodu pa do večera, je pihal močan severni veter, ki je presegal hitrost 70 kilometrov na uro. Na izpostavljenih legah je dosegel tudi hitrost do 90 kilometrov na uro. 

Po do zdaj zbranih podatkih so Regijski centri za obveščanje zabeležili 215 dogodkov. Za odpravljanje posledic močnega vetra so aktivirali šest poklicnih in 93 prostovoljnih gasilskih društev. Veter je predvsem podiral drevesa, elektro in komunikacijske drogove in odkrival strehe objektov. Zaradi podrtega drevja je bilo neprevoznih nekaj cest.

Sunek vetra je v bližini naselja Breg pri Litiji prevrnil prikolico tovornega vozila, v katero se je zaletelo mimo vozeče osebno vozilo. Zaradi poškodb daljnovodov je bilo brez oskrbe z električno energijo nekaj odjemalcev na področju Hrastnika, Zagorja ob Savi, Ljutomera in Lendave. 

Na Spodnji Kapli v občini Podvelka se je sprožil zemeljski plaz, zaradi česar se je na cesto podrlo več dreves. Posredovali so gasilci PGD Kapla, ki so zavarovali območje ter onemogočili dostop do njega. Za sanacijo plazu bodo v prihodnjih dneh poskrbele pristojne službe

V Kamniku, Komendi in Zasavju izpadi elektrike 

Na območju Kamnika in Komende ter v Zasavju je bilo tudi več izpadov električne energije. Po podatkih s spletnih strani Elektra Ljubljana je bilo okoli 12. ure brez elektrike 2.716 odjemalcev, a so težave do zdaj že odpravili. 

Arso je razširil opozorilo za močan veter na osrednjo in jugovzhodno regijo. Najmočnejši sunek vetra je bil po nižinah izmerjen na postaji Ljubljana Bežigrad, in sicer 76 kilometrov na uro, kar je za severnik neobičajno veliko. Nekoliko višje na postaji Trojane Limovce je zapihalo do 94 kilometrov na uro, so zapisali na Arsu.

Kot so zapisali na Twitterju, so najmočnejše sunke vetra v gorah izmerili na Kredarici (165 kilometrov na uro), Krvavcu (117 kilometrov na uro), Voglu (sto kilometrov na uro) in Rudnem polju (91 kilometrov na uro).

Zaradi vetra smučišče na Krvavcu danes ne obratuje, so v Rekreacijsko-turističnem centru Krvavec zapisali na svojih spletnih straneh. Prav tako zaradi močnega vetra danes ne obratuje smučišče Kanin.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra močan veter ponekod na ceste podira drevje. Voznike pozivajo k prilagoditvi hitrosti trenutnim razmeram.

Zaradi vetra previdno tudi v prometu

Zelo vetrovno je tudi nižje. Na merilnem mestu Trojane-Limovce so najmočnejši sunki dosegli 83 kilometrov na uro, v krajinskem parku Goričko 75 kilometrov na uro, na letališču Lesce 68, letališču Jožeta Pučnika 65, v Bovcu 57, v Murski Soboti pa 52 kilometrov na uro.

Orkanski veter povzroča težave na Hrvaškem, v Avstriji in BiH

Na Hrvaškem lokalni mediji poročajo o težavah zaradi močnega vetra, predvsem iz prestolnice Zagreb in Osijeka. Poročajo o lomljenju vej na drevesih, ki padajo na avtomobile in ceste, pa tudi o podrtih drevesih. Gasilci imajo veliko dela z njihovim odstranjevanjem, zato je ponekod oviran tudi promet.

Na območju Osijeka so ob podiranju dreves poročali tudi o padcu več telefonskih in električnih drogov na ceste, v Osijeku pa je močan veter podiral stojnice na sejmu starin, a ni zahteval žrtev, poroča hrvaški portal televizije N1.

V BiH na območju celotne države zaradi močnega vetra s hitrostjo do 70 kilometrov na uro velja oranžni alarm. O močnem vetru poročajo iz vseh delov države, ponekod pa sunki dosegajo orkansko moč. Na Bjelašnici je veter pihal celo s hitrostjo 133 kilometrov na uro, zato so na tem priljubljenem smučišču zaprli sedežnico, poroča sarajevski portal klix. Najbolj vetrovno je sicer v gorah, kjer pričakujejo tudi sneg.

O težavah zaradi orkanskega vetra poročajo tudi iz Avstrije. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA so v zadnjih 24 urah imeli gasilci na Dunaju polne roke dela zaradi vetra s precejšnjimi plohami. Danes zjutraj so poročali o 170 klicih za pomoč. Poleg razrahljanih okenskih kril, polomljenih vej in vdora vode na podstrešja je na poslopju nekega podjetja popustila pločevinasta streha, ki so jo morali gasilci zavarovati.

Zaradi orkanskega vetra oranžni alarm velja tudi v Srbiji, od koder pa do zdaj niso poročali o večjih težavah.

zima, čaj, zdravje
Novice Takšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh