Petek,
28. 5. 2010,
20.30

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 28. 5. 2010, 20.30

8 let, 3 mesece

Črna roka je izvedla atentat na srbskega kralja Aleksandra Obrenovića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ste vedeli, da je pijača Coca-Cola stara že 127 let? Prav na današnji dan leta 1886 je kemik John Pemberton prvič začel oglaševati ta "čudežni napitek", ki ga je izumil sam.

Za časa Pembertonevega življenja so Coca-Colo uporabljali le v zdravstvene namene, saj jo je ustvaril za zdravljenje odvisnosti od morfija in opija, ki je pestila mnoge ranjene vojake, tudi njega. Izvirna formula za pijačo je sicer vsebovala kokain.

Leta 1903 je organizacija Črna roka v Beogradu izvedla atentat na srbskega kralja Aleksandra Obrenovića. Leta 1953 pa se je novozelandski častnik, raziskovalec in alpinist Edmund Percival Hillary s šerpo Tenzingom Norgayjem kot prvi človek povzpel na Mount Everest.

Na današnji dan leta 1917 se je rodil ameriški predsednik John Fitzgerald Kennedy, ki je umrl v atentatu leta 1963. 29. maja se je rodil tudi slovenski morilec ter rekorder po izrečeni zaporni kazni (116 let) Silvo Plut. Leta 2007 je v zaporu na Povšetovi storil samomor.

Leta 1982 je umrla avstrijska igralka Romy Schneider, ki ni nikoli prebolela tragične sinove smrti leto poprej. 14-letnik je namreč preplezal ograjo in si pri tem tako nesrečno ranil arterijo, da je izkrvavel. Igralka je po smrtonosni mešanici uspaval in alkohola umrla zaradi zastoja srca.