Sreda,
24. 4. 2013,
10.21

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 24. 4. 2013, 10.21

7 let, 8 mesecev

Začela se je stavka v mariborskem Sanitecu (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Okoli 220 delavcev v mariborskem Sanitecu, ki je hčerinsko podjetje Mariborskih livarn Maribor (MLM), je ob 6. uri začelo stavkati.

Po besedah predsednice Sindikata kovinske in elektro industrije (Skei) v MLM Janje Veber delavci zahtevajo izplačilo izostale plače in razjasnitev usode podjetja. Stavkali bodo do izpolnitve zahtev.

Predsednik uprave ni pomiril stavkajočih "Delavci zahtevajo, da se jim razloži, kaj se bo z njimi zgodilo," je v izjavi za medije povedala sindikalna predstavnica. Delavce je sicer zjutraj nagovoril predsednik uprave MLM Boris Šlamberger, a jih po besedah Vebrove ni uspel pomiriti. Povedal naj bi jim, da MLM v takšnem obsegu kot doslej ne bo mogla preživeti, lahko pa se nadaljuje proizvodnja v zmanjšani količini med 500 do 550 ljudi. Za 220 delavcev Saniteca to pomeni, da bi jih lahko na delu ostala tretjina.

Delavcev predsednik uprave tudi ni prepričal z zagotovilom, da bo marčevska plača izplačana do konca tega meseca. Šlambergerja trenutno ni na sedežu podjetja v Mariboru, saj je na službeni poti v Ljubljani. Tam se po neuradnih navedbah že dogovarja za morebitno državno pomoč.

Stavka bo potekala do izpolnitve zahtev Stavke, ki bo na sedežu podjetja potekala do izpolnitve zahtev, se po besedah Vebrove udeležujejo vsi zaposleni v Sanitecu. Pridružilo naj bi se jim tudi nekaj delavcev programa Armal in Storitve in tako naj bi skupno stavkalo okoli 250 ljudi. Omenjeni delavci so sicer že vse od prejšnjega tedna na čakanju.

Glavni krivci za nastali položaj so po mnenju Vebrove lastniki podjetja, "ki so predolgo časa sprejemali neke določitve".

Mariborska livarna Maribor, ki trenutno zaposluje 780 ljudi, se že nekaj časa nahaja v likvidnostnem krču, zato je že večkrat prišlo do groženj s stavko. "V mesecu februarju smo imeli 75 ljudi, ki so dobili dodatek do minimalne plače. Zadnji večji dvig plač v livarni je bil leta 1993, plače pa so trenutno okoli 700 evrov. Delavci smo se vedno odrekali v dobrobit firme, ker smo verjeli, da bomo vseeno imeli zagotovljeno eksistenco. Žal temu ni tako," je povedala Vebrova.

Leta 2008 so začele plače zamujati in leto kasneje so delavci privolili v 10-odstotno znižanje plač. Leta 2011 je podjetje poskušalo pridobiti posojilo SIB banke, a ni bilo uspešno, in lani so v lastništvo vstopile NKBM, Abanka Vipa in Probanka. "Te banke so s svojim nerazumljivim dejanjem livarno dobesedno spravile na kolena. Ti ljudje so porabili pet mesecev, da so sprejeli določen sklep. S prihodom novega predsednika uprave pa se je zapečatila naša usoda," je ogorčena Vebrova.

Program Sanitec združuje proizvodnjo sanitarnih in kuhinjskih armatur ter proizvodnjo odkovkov. Gre za hčerinsko podjetje v 100-odstotni lasti MLM, ki na torkovi skupščini niso uspele prepričati dovolj delničarjev za dokapitalizacijo.

Na skupščini naj bi lastniki odločali o dokapitalizaciji v obliki nove konverzije terjatev NKBM, Abanke Vipe in Probanke v lastniške deleže. S predvideno konverzijo bi se delež lastništva teh bank povečal na preko 75 odstotkov. Skupno 17,4-milijonsko povečanje osnovnega kapitala družbe so želeli nameniti za pokrivanje pretekle izgube v višini 12 milijonov evrov. Po neuradnih navedbah naj bi banke glasovale za dokapitalizacijo, a so bili tuji lastniki proti.