Jan Tomše

Sreda,
11. 9. 2013,
22.13

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 11. 9. 2013, 22.13

7 let, 7 mesecev

Visoki davki in nesmiselna birokracija mežiški Tab odgnali v Makedonijo

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Priznani proizvajalec startnih in industrijskih baterij s Koroške bo zaradi boljših makroekonomskih pogojev v prihodnje zaposloval predvsem v Makedoniji, kjer je lani kupil tovarno baterij.

Zaradi neugodnega makroekonomskega okolja in nerazumevanja z lokalno politiko se po tujini razgleduje še eno uspešno slovensko podjetje.

Letos pet milijonov vložka in nove zaposlitve v Makedoniji Potem ko so lani poleti postali večinski lastnik makedonske Vesne SAP, nameravajo v podjetju Tab, priznanem koroškem izdelovalcu baterij, do konca leta v obnovo infrastrukture in namestitev opreme za proizvodnjo startnih in industrijskih baterij v Makedoniji vložiti skupno pet milijonov evrov.

Tab v Sloveniji daje kruh približno 600 delavcem, dodatnih sto jih zaposluje v Makedoniji. V podjetju napovedujejo, da bodo v prihodnje zaposlovali predvsem v Makedoniji.

Podjetja v najjužnejši republiki nekdanje skupne države so preprosto deležna boljših pogojev za zaposlovanje kot pri nas. V Tabu bodo iskali predvsem srednje in visoko izobraženo tehnično osebje in tržnike.

Visoki davki in zbirokratizirani postopki odganjajo v tujino Razlogi, ki naša podjetja silijo, da raje kot doma zaposlujejo v tujini, so zlasti visoke davščine in administracija, polna birokratskih vozlov. To priznavajo tudi v Tabu.

Čakanje na gradbena in lokacijska ter okoljevarstvena dovoljenja pri nas traja predolgo, zakonodaja pa je prezapletena in zahteva veliko dodatnega administrativnega dela.

Slovenija izgublja mednarodni rating Priti do denarja je pri nas vse težje in vedno bolj drago, spoznavajo v koroškem podjetju.

"Slovenija je kot država izgubila rating v tujini in to se kaže tudi v tem, da podjetja vse dražje dobivajo posojila," so zapisali v odgovor na naše vprašanje, zakaj ravno Makedonija in v čem je njihovo podjetniško okolje prijaznejše od našega.

Neprijazni napovedani in prihodnji davki O do podjetnikov neprijaznih davčnih stopnjah pri nas ne gre izgubljati besed, pa vendar. V Makedoniji za Tab ni privlačna le stopnja davka na dobiček, ampak tudi obremenitev dividend, ta je v primerjavi s Slovenijo precej nižja, podobno je z obdavčitvijo dela.

V Tabu poudarjajo, da dodatno nestabilnost v slovensko poslovno okolje vnašajo tudi pretekli ukrepi vlad ter napovedi aktualne vlade, da bo uvedla davek na nepremičnine, krizni davek in podobno.

Podpora makedonskih oblasti Neposrednih subvencij v Makedoniji za zdaj niso prejeli, so jih pa zato makedonske oblasti pozitivno sprejele in jim ponudile podporo.

Koroški proizvajalec akumulatorjev, ki ima hčerinska podjetja med drugim na Hrvaškem, v Srbiji, Italiji, Španiji ter na Poljskem in v Švici, se nadeja tudi posla s skupino Kion, drugim največjim proizvajalcem viličarjev na svetu.

Pogajanja so v zadnji fazi, pravijo. Če bodo pri njih uspešni, pa bi to lahko pomenilo še približno 50 novih zaposlitev do konca letošnjega leta.