David Kos

Sreda,
3. 12. 2014,
20.48

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 3. 12. 2014, 20.48

7 let, 7 mesecev

Ste lastnik nepremičnine? Preverite, ali potrebujete energetsko izkaznico.

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

4

Energetske izkaznice so v Sloveniji obvezne že od 4. julija lani, čez slab mesec pa bo država začela izrekati tudi globe.

Če prodajate in oglašujete nepremičnino, boste morali po novem letu v oglas zapisati podatke o njeni energetski učinkovitosti, za kar boste morali pridobiti energetsko izkaznico. Če tega ne boste storili do 1. januarja 2015, vas bodo oglobili z 250 evri.

Brez globe pa lahko nepremičnino brez energetske izkaznice še do 22. marca neposredno prodate kupcu. Nepremičnino brez energetske izkaznice lahko torej prodate, a oglaševati je ne smete.

Od marca izkaznica obvezna za vse prodajalce in najemodajalce starih nepremičnin Od 22. marca 2015 pa bodo morali vsi prodajalci oziroma najemodajalci (neodvisno od tega, ali nepremičnino oglašujejo ali ne) energetsko izkaznico nepremičnine obvezno predložiti kupcu ali najemniku nepremičnine najpozneje pred sklenitvijo pogodbe, sicer bodo v prekršku. Nadzor bo izvajal tržni inšpektorat, globa pa bo znašala 300 evrov.

Izkaznica obvezna za vse novogradnje Izkaznico je treba pridobiti tudi za vse nove stavbe še pred pridobitvijo uporabnega dovoljenja in za vse javne stavbe s površino, večjo od 500 kvadratnih metrov. Do danes je bilo izdanih okoli tisoč energetskih izkaznic.

Kdo izkaznice ne potrebuje? Lastniki nepremičnin, ki svojih nepremičnin ne prodajajo ali oddajajo v najem, pa energetske izkaznice ne potrebujejo. Prav tako je ne potrebujejo lastniki, ki nepremičnino oddajajo v najem za manj kot enoletno obdobje, in tisti, ki jih že imajo oddane.

Kaj je energetska izkaznica? Energetska izkaznica je uradna listina, ki vsebuje podatke o energetski učinkovitosti stavbe in referenčne vrednosti iz zakonodaje s priporočili za povečanje njene energetske učinkovitosti.

Komu je namenjena? Energetska izkaznica je namenjena predvsem kupcem, da se lahko še pred nakupom nepremičnine seznanijo z njeno energetsko učinkovitostjo, pa tudi z mogočimi ukrepi za povečanje energetske učinkovitosti. Prav tako je namenjena najemnikom nepremičnine, da imajo informacije o njeni energetske učinkovitosti.

Kako jo pridobiti? Lastnik nepremičnine energetsko izkaznico pridobi z vlogo pri pooblaščenem izdajatelju, izdela pa mu jo neodvisni strokovnjak, ki ima veljavno licenco za njeno izdelavo. Trenutno jo ima 256 neodvisnih strokovnjakov. Naročnik mora neodvisnemu strokovnjaku predložiti vse potrebne podatke, projektno in tehnično dokumentacijo ter mu omogočiti vstop in ogled nepremičnine. Seznam pooblaščenih izdajateljev in neodvisnih strokovnjakov je objavljen na spletu.

Koliko stane? Vlada je z uredbo določila zgornjo mejo cen energetskih izkaznic. Cena za stavbe, ki imajo uporabno površino do 220 kvadratnih metrov, lahko znaša največ 170 evrov, za stavbe nad 220 kvadratnih metrov pa največ 0,89 evra na kvadratni meter. Za 300 kvadratov veliko stanovanjsko površino cena izdelave izkaznic tako ne sme presegati 267 evrov.

V večstanovanjskih stavbah z manj kot pet stanovanji je najvišja cena določena pri 0,99 evra na kvadratni meter, v stavbah z več kot 50 stanovanji pa največ pol evra na kvadratni meter. Cena je določena za izdelavo energetske izkaznice za vso stavbo, ne le za posamezno stanovanje. Če gre za posamezni del, se jo obravnava kot samostojni objekt.

"A pozor, gre samo za cene izdelave in izdaje izkaznic v primeru, da imamo izdelovalci vso zahtevano dokumentacijo zbrano na kupu. Za pripravo in zbiranje pomanjkljive dokumentacije, morebitne dodatne izmere, vpis v register ter povračilo potnih stroškov izdelovalcev je treba plačati posebej," razloži predsednik združenja neodvisnih strokovnjakov za izdelavo energetskih izkaznic Jure Šimic. Če lastnik torej sam zagotovi dokumentacijo, si lahko s tem precej zniža stroške izdelave.

Kaj vpliva na ceno izdelave? Ceno določa trg ponudbe in povpraševanja. Konec oktobra letos je licence za izdelavo energetskih izkaznic imelo 256 neodvisnih strokovnjakov, narejenih pa je bilo okoli tisoč izkaznic. "To razmerje kaže, da pretiranega povpraševanja po energetskih izkaznicah še ni. Temu primerno se gibljejo tudi cene izdelave, ki so trenutno od najvišjih določenih cen nižje tudi za več kot tretjino," pove Šimic, ki pa v zadnjem obdobju opaža rahel porast povpraševanja.

Na ceno posamezne izkaznice na ravni objekta vplivajo popolnost dokumentacije, velikost objekta, vrsta in debelina materiala v stavbnem ovoju, kompleksnost sistemov ogrevanja, hlajenja, prezračevanja in oddaljenost lokacije izdelovalca od naročnika ter še več drugih dejavnikov.

Izkaznica za posamezno stanovanje? Ne bo šlo. Ministrstvo za infrastrukturo in prostor spodbuja, da se energetska izkaznica naredi za ves večstanovanjski objekt, ne le za posamezno stanovanje. V energetskem zakonu so sicer možnosti, da se izkaznica izdela tudi za posamezno stanovanje, a le če ima to samostojno kurilno napravo.

"V primeru skupnih ogrevalnih površin, ki imajo eno kotlovnico, pa to ni mogoče. Če dobimo povpraševanje za izdelavo energetske izkaznice za posamezno stanovanje, moramo dati ponudbo za ves objekt in energetsko izkaznico narediti za ves večstanovanjski objekt," pojasnjuje Šimic. Strošek izdelave izkaznic je strošek upravljanja, ki bremeni vse etažne lastnike po solastniških deležih. V pripravi je nov pravilnik, ki bo spremenil ta del načina izdelave energetskih izkaznic in bo tudi v teh primerih omogočal izdelavo izkaznic za posamezni del stavbe.

Koliko časa je veljavna? Veljavnost energetske izkaznice je deset let, vendar jo je mogoče izdelati tudi na novo, preden poteče omenjena doba. V primeru, da se nepremičnina prodaja oziroma oddaja v nov najem za več kot eno leto, je ob bistvenih spremembah, ki vplivajo na porabo energije objekta, smiselno izdelati novo energetsko izkaznico stavbe, saj bodo izkazi precej boljši, to pa dvigne vrednost nepremičnine. Cena je enaka, kot da bi jo izdelali povsem na novo.

Katere vrste izkaznic poznamo? Ločimo med računsko in merjeno energetsko izkaznico.

Računska energetska izkaznica (rEI) je predpisana za stanovanjske stavbe in za vse nove stavbe. Pri tej izkaznici se upoštevajo standardni pogoji tako glede klime na lokaciji kot tudi glede režima uporabe stavbe. Na izračun po tej metodologiji ne vplivajo življenjske navade. Za stanovanjske stavbe je predvidena le izdelava računske izkaznice, s čimer naj bi se odpravil učinek življenjskih navad posameznika na podatke o porabi energije.

Merjena energetska izkaznica (mEI) pa je namenjena samo obstoječim nestanovanjskim stavbam, ker se pri prodaji ali najemu take stavbe način uporabe stavbe bistveno ne spremeni. Pri stanovanjskih stavbah ne moremo uporabiti merjene energetske izkaznice, ker bi individualne posebnosti dotedanje rabe stanovanja lahko dale nerealno sliko energetskih kazalnikov. Pri zamenjavi lastnika se namreč lahko bistveno spremeni način uporabe stavbe, ne pa tudi njene lastnosti.

Predsednik združenja Šimic, ki združuje 50 licenciranih neodvisnih strokovnjakov, še pove, da se z največ težavami srečujejo pri izdelavi izkaznic za večstanovanjske objekte s skupnim ogrevalnim sistemom. "Velika težava je tudi pomanjkanje dokumentacije o stavbah, po kateri lahko izkaznico naredimo," pravi Šimic.