David Kos

Sreda,
23. 7. 2014,
15.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 23. 7. 2014, 15.47

7 let, 2 meseca

Soseska na Brdu je končno nared, na prodaj prvih 342 stanovanj (foto)

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na ljubljanskem Brdu bo jeseni naprodaj 342 stanovanj, ki jih je Javnemu stanovanjskemu skladu po vrsti stečajev gradbincev vendarle uspelo dokončati. Kupec naj bi dobil več kot drugod na trgu.

Soseska Zeleni gaj je zrasla na degradiranem območju nekdanje opekarne na Brdu, kar v svoji vizualni podobi odseva tudi njen del. Vrhovški hrib je spremenila v urbano sosesko v neposredni bližini Rožnika in le streljaj od avtocestnega priključka, a je hkrati blizu središča prestolnice. Po besedah direktorja Javnega stanovanjskega sklada Žiga Andoljška gre za funkcionalno in moderno zasnovano sosesko, ki je izjemno energetsko učinkovita.

V bližini je vsa potrebna infrastruktura s športnim igriščem, otroškimi igrali, manjšim bajerjem, sprehajalnimi potmi in postajo mestnega potniškega prometa, kar zagotavlja največjo kakovost bivanja za vse generacije.

Cene ne prepričajo V prvem sklopu petih nizkih stanovanjskih blokov bo predvsem mladim družinam na voljo 185 stanovanj po ceni 1.935 evrov za kvadratni meter (sklop F4), do konca leta pa še 157 stanovanj v štirih blokih po ceni 1.840 evrov za kvadratni meter (sklop F5.1). Parkirna mesta v podzemni garaži, teh je 660, bodo na voljo za 10.750 evrov.

Cene stanovanj z obveznim parkirnim mestom se tako gibljejo od 90 tisoč do 255 tisoč evrov v sklopu F4 ter od 95 tisoč evrov do 208 tisoč evrov v sklopu F5.1, ki bodo vseljiva decembra. Za trisobno stanovanje s 74 kvadratnimi metri stanovanjske površine in parkirnim mestom bo treba odšteti okoli 174 tisoč evrov.

Na skladu so optimistični Prodajna vrednost stanovanja je določena po modelu, ki temelji na ceni kvadratnega metra. Vrednost tako upošteva kvadraturo bivalnih površin, shrambe in parkirnega mesta ter lego stanovanja. "Tako so pritlična stanovanja nekoliko cenejša od nadstropnih, manjša stanovanja malenkost dražja od večjih," je pojasnil Andoljšek. Zanimanje za nakup je po njegovih besedah precejšnje, a ostajajo "zmerni optimisti".

Investicijska vrednost objektov, ki so jih začeli graditi že leta 2010, a zaradi številnih zapletov dokončali šele letos, znaša 52 milijonov evrov. Pri gradnji je sodelovalo več kot 120 izvajalcev. Ceno kvadratnega metra stanovanja so določili glede na stroške gradnje.

"Cena je poštena tržna vrednost, ki izhaja iz stroškov investicije Javnega stanovanjskega sklada, zato smo lahko tudi konkurenčnejši v primerjavi s preostalo ponudbo na trgu. Kupec bo dobil več kot drugod na trgu," je prepričan direktor Andoljšek. Dodaja pa, da prostora za nižanje cen ni.

Računajo na večjo vlogo dokapitaliziranih bank Oglaševana cena stanovanja je enaka pogodbeni vrednosti, zato kupci ne bodo deležni dodatnih popustov in dogovorov pod posebnimi pogoji. Na skladu posojil kupcem ne bodo ponujali, bolj se zanašajo na aktivnejšo vlogo nedavno dokapitaliziranih slovenskih bank.

Na javnem razpisu, ki ga je sklad objavil danes, bo vsem fizičnim osebam enakopravno omogočen nakup stanovanja. Prednost bodo imele mlade družine. Največ možnosti si obetajo družine s predšolskim otrokom, tem bodo sledile družine z osnovnošolci, nato srednješolci in študenti, gibalno ovirane osebe in mlade osebe do 27 let.

Prednost imajo varčevalci v NSVS Med mladimi družinami bodo imele prednost družine z več otroki in otroki s posebnimi potrebami. Prav tako imajo dodatno prednost družine, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje. Znotraj posameznih kategorij pa imajo pred vsemi prednost tisti posamezniki, ki so varčevali v stanovanjski varčevalni shemi.

Elektronske vloge na razpis za oba sklopa stanovanj bodo na skladu začeli zbirati 28. julija, morebitni kupci pa bodo imeli do 15. septembra čas za oddajo prijave. Izbor kupcev bo 16. oktobra, sledila bosta podpisovanje pogodb in predaja stanovanj. Prvi stanovalci v sklopu F4 se bodo lahko vselili novembra, v sklopu F5.1 pa mesec dni pozneje.

V naslednjih fazah gradnje je v soseski predvidenih še 269 stanovanj, med katerimi pa ne načrtujejo neprofitnih.